Solteknikbolaget Exeger har fått grönt ljus att bygga Europas största solcellsfabrik i Stockholmsförorten Kista. Samtidigt planerar bolaget att ta in omkring 700 miljoner kronor i nytt riskkapital, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS

Exeger har utvecklat en patenterad solcellsteknik som kan använda allt ljus och omvandla det till el. I stället för att använda tekniken till att skapa solpaneler som men först hade tänkt, har företaget hittat ett nytt användningsområde. Nu riktar man in sig på att förse elektronikutrustning med solceller så att de blir självladdande.

”Min vision är att bygga Sveriges nästa stora industri”, säger grundaren och vd:n Giovanni Fili till Dagens Nyheter.

Urbanista har lanserat ett par självladdande hörlurar med hjälp av tekniken. Adidas är på gång med ett par likadana. Andra tillämpningsområden som man närmar sig är gps-sändare och cykelhjälm.

Efter att ha hållit till på KTH:s campusområde och nyligen flyttat delar av verksamheten till centrala Stockholm vill Exeger nu bygga ut i Kista och skapa en stor fabrik. För att snabbt kunna expandera kommer man att ta in drygt 700 miljoner kronor i nytt riskkapital. Förhoppningen är att kunna fördubbla personalstyrkan, som idag ligger på 200 anställda.

Om två år siktar Exeger på börsnotering.

– Det ska bli jättespännande. Vi märker av ett stort intresse och det är många som hör av sig, säger Giovanni Fili till Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Fakta: Exeger

Exeger tillverkar bärbara solceller som marknadsförs under varumärket Powerfoyle. Bolaget grundades 2009 av Giovanni Fili och tekniken är framtagen av Henrik Lindström som har en doktorstitel inom solcellsteknik och batterier.


Läs också:

Storsatsar: Nu solcellsfabrik i centrala Stockholm
Exeger går med i Qualcomm extension program