Dags att byta jobba och tjäna mer pengar? Arbetsförmedlingen gör sin prognos för 180 yrken fram till 2026 som visar att rätt utbildning står i fokus.

ANNONS

Om du lätt vill hitta jobb med rätt framtidsutsikter ska du välja IT och vård, enligt Dina Pengar.

I den nya femårsprognosen står det klart att det kommer vara låg konkurrens om jobb inom vården som till exempel sjuksköterskor, specialistundersköterskor, och barnmorskor.

Rätt utbildning

Om du har rätt utbildning kommer det inte vara svårt att hitta en rad jobb inom kort. Det finns redan ett underskott av IT-specialister, civilingenjörer och elektriker som arbetsgivarna försöker locka till sig.

Långa utbildningar i all ära, men det kan även löna sig att gå yrkeshögskolan, YH, i ett par år för att få ett bra arbete.

”Vi ser också ett ökat krav från arbetsgivare på någon form av vidareutbildning, där YH kan kan vara en bra väg, säger Ingrid Viklund Ros, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen.

Tänka om

Att snabbt tänka om i karriärsval i tider som pandemin är också ett sätt att hänga med i utvecklingen.

Ett sådant exempel är Johan Holmström från Stockholm som hade jobbat som pilot i 25 år när pandemin slog till.

ANNONS
ANNONS

”Bolaget jag jobbade för då gick i konkurs och jag blev arbetslös som så många andra piloter. Ovissheten var väldigt stor, men att bara sitta hemma och inte göra något var otänkbart för mig”, säger Johan Holmström som sadlade om till lokförare genom en YH-utbildning på 44 veckor.

”Tåg kan nog bli min nya passion, det är väldigt skoj. Och den där glamouren kring flyget är väl mest på film, tror jag. Man upptäcker väldigt mycket kul från ett lok också”.

Läs även: Unionen förutspår snabb tillväxt 2022 [Dagens PS]