Dagens PS

Unionen förutspår snabb tillväxt 2022

Fackförbundet Unionen förutspår snabb tillväxt och lägre arbetslöshet efter sin enkät till klubbarna.
Fackförbundet Unionen förutspår snabb tillväxt och lägre arbetslöshet efter sin enkät till klubbarna. (Foto:TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 17 nov. 2021Publicerad: 17 nov. 2021

Fackens klubbar aldrig så höga förväntningar som nu, enligt en ny konjunkturenkät från Unionen. Facket tror på hög BNP-tillväxt och lägre långtidsarbetslöshet nästa år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fackets klubbar ute på företagen aldrig haft så höga förväntningar på arbetsmarknaden som nu, enligt en undersökning som fackförbundet Unionen har gjort.

”Långtidsarbetslösheten har ju börjat minska de senaste månaderna och vi tror att den kommer att fortsätta att gå ner, vilket är positivt. Att den inte kommer att bita sig fast på samma sätt som efter finanskrisen”, säger Katarina Lundahl, Unionens chefsekonom, till Sveriges Radio.

Under pandemin steg antalet långtidsarbetslösa snabbt till nya rekordnivåer och både arbetsförmedlingen, politiker och forskare har varnat för att den kan stanna på de höga nivåerna. Men det tror inte Unionen.

Just nu har 183000 personer varit inskrivna på Arbetsförmedlingen i ett år eller mer. Men Katarina Lundahl spår att antalet kommer att minska snabbt, särskilt i Stockholms och Västra Götalands län där restriktionerna nu har släppt och både industri och tjänstesektor börjar söka efter personal.

Stark tillväxt sänker arbetslöshet

”Jobbtillväxten är ju väldigt stark och bristtalen blir allt högre. Det gör att arbetsgivare måste börja rekrytera även bland dem som har varit utan jobb länge. Det gör att långtidsarbetslösheten kommer att gå ner”, säger Katarina Lundahl till Sveriges Radio.

På sikt tror hon också att den dåliga matchning som har funnits på arbetsmarknaden kommer att minska. Hon talar om att inflödet av personer med svag utbildningsbakgrund minskar. Men antalet fortsätter minska snabbt både industrin och tjänstesektorn går bra nu.

För nästa år har Unionen skrivat upp prognosen för BNP-tillväxten med nästan en procentenhet, till 3,8 procent och fackets förtroendevalda på företagen är optimistiska, enligt Unionen.

ANNONS

Läs också:

Arbetslösheten nu på samma nivå som före pandemin
Personalkris på 7 av 10 hotell och restauranger

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS