Fackens klubbar aldrig så höga förväntningar som nu, enligt en ny konjunkturenkät från Unionen. Facket tror på hög BNP-tillväxt och lägre långtidsarbetslöshet nästa år.

ANNONS

Fackets klubbar ute på företagen aldrig haft så höga förväntningar på arbetsmarknaden som nu, enligt en undersökning som fackförbundet Unionen har gjort.

”Långtidsarbetslösheten har ju börjat minska de senaste månaderna och vi tror att den kommer att fortsätta att gå ner, vilket är positivt. Att den inte kommer att bita sig fast på samma sätt som efter finanskrisen”, säger Katarina Lundahl, Unionens chefsekonom, till Sveriges Radio.

Under pandemin steg antalet långtidsarbetslösa snabbt till nya rekordnivåer och både arbetsförmedlingen, politiker och forskare har varnat för att den kan stanna på de höga nivåerna. Men det tror inte Unionen.

Just nu har 183000 personer varit inskrivna på Arbetsförmedlingen i ett år eller mer. Men Katarina Lundahl spår att antalet kommer att minska snabbt, särskilt i Stockholms och Västra Götalands län där restriktionerna nu har släppt och både industri och tjänstesektor börjar söka efter personal.

Stark tillväxt sänker arbetslöshet

”Jobbtillväxten är ju väldigt stark och bristtalen blir allt högre. Det gör att arbetsgivare måste börja rekrytera även bland dem som har varit utan jobb länge. Det gör att långtidsarbetslösheten kommer att gå ner”, säger Katarina Lundahl till Sveriges Radio.

På sikt tror hon också att den dåliga matchning som har funnits på arbetsmarknaden kommer att minska. Hon talar om att inflödet av personer med svag utbildningsbakgrund minskar. Men antalet fortsätter minska snabbt både industrin och tjänstesektorn går bra nu.

ANNONS
ANNONS

För nästa år har Unionen skrivat upp prognosen för BNP-tillväxten med nästan en procentenhet, till 3,8 procent och fackets förtroendevalda på företagen är optimistiska, enligt Unionen.

Läs också:

Arbetslösheten nu på samma nivå som före pandemin [Dagens PS]
Personalkris på 7 av 10 hotell och restauranger [Dagens PS]