Nästa år kommer arbetsplatser vara mer skiftande och virtuella än någonsin tidigare och arbetsgivare kommer lära sig att anpassa sig till den nya post-pandemiska moralen.

ANNONS

När yngre generationer börjar jobba och mellangenerationerna börjar få ledande befattningar, kommer de ta med sig nya värderingar, det skriver Forbes.

Mer accepterande arbetskultur

Det här kommer troligtvis resultera i arbetsplatskulturer som är mer accepterande av mångfald och mer toleranta mot individers förväntningar på flexibilitet i arbetslivet.

Samtidigt verkar ny teknik skapa förändringar i hur arbetare övervakas och kontrolleras när de utför sitt arbete.

Väldigt annorlunda arbetsplatser

Att hantera balansen mellan förväntningar på flexibilitet och behovet av ansvarsskyldighet kommer vara en viktig utmaning för arbetsgivare och chefer under det kommande året.

Resultatet kommer troligtvis bli arbetskulturer och arbetsplatser som är väldigt annorlunda från tidigare generationers.

ANNONS
ANNONS

Förändringarna kommer inte ske över en natt, men under nästa år kommer vi troligtvis se förändringar som går åt det här hållet.

Här är några av de största trenderna 2023:

Fjärr och hybridarbete är långt ifrån en baksmälla från pandemin, forskning och statistik visar att hem-, fjärr- och hybridarbete kommer bli standard, i alla fall för kunskapsarbete.

Enligt McKinsey och Ipsos hade 58 procent av amerikanerna möjlighet att jobba hemifrån minst en dag i veckan under 2022 och 38 procent behövde inte komma till kontoret överhuvudtaget.

När arbetstagarna blir mer geografiskt utspridda får arbetsgivare nästa år utmaningen att utveckla en process för övervakning av arbetet, utan att inskränka på privatliv och personlig frihet.

Programvara för kontroll av anställda bör användas för att säkerställa att de följer hälsosamma rutiner som att regelbundet ta pauser för att röra på sig, och inte bara för att se till att de jobbar.

Onlineverktyg för samarbete kommer möta metaversum. Avatarer och mångsidiga miljöer kommer sannolikt få en mer framträdande roll i vårt arbetsliv under 2023.

ANNONS
ANNONS

Flexibel arbetstid och fyra dagars arbetsvecka. 2023 kan bli året då vi slutar med fem dagars långa arbetsvecka. Försök med fyra dagars arbetsvecka har gjorts i många länder de senaste åren.

I Storbritannien sade 86 procent av företagen som deltog i ett sådant försök att det är  sannolikt att de kommer överväga att permanent införa fyra dagars arbetsvecka.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Fyra dagars arbetsvecka bättre för produktiviteten [Dagens PS]