Elbåtsbolaget X Shore har tagit hem 150 miljoner kronor i nyfinansiering och bolaget anlägger inom kort den mest högteknologiska och hållbara båtfabriken i världen. 

ANNONS

X Shore grundades 2016 och lanserade sin första serieproducerade båt, Eelex 8000, i höstas.

Producerar med råge

Den åtta meter långa elbåten kostar 2,5 miljoner kronor och målet är att leverera 100 båtar under 2021, något som bolaget ser ut att göra med råge.

”Vi ser en otrolig efterfrågan från Europa, Mellanöstern och USA och vår utmaning är att kunna leverera i takt med den ökande försäljningen. Därför bygger vi nu en fabrik i Sverige som kommer ha en kapacitet på cirka 400 båtar per år vid årets slut”, säger Jenny Keisu, vd för X Shore, till Di Digital. 

Den nya fabriken kommer ligga ett par timmar utanför Stockholm och beskrivs av bolagets produktionschef Nicolas Broberg som ”den mest högteknologiska och hållbara båtfabriken i världen”.

Återvunnen plast

Båten byggs med återvunnen plast och kork istället för teak och kunderna kan även få båten i linfiber istället för glas- och kolfiber, vilket gör den helt nedbrytbar.

ANNONS
ANNONS

”Det är viktigt att vara hållbar rakt igenom. Vi är inte riktigt där än men tar stora kliv varje dag”, säger Jenny Keisu vidare.

Svenska båtar miljöbovar

Enligt henne tuffar Sverige efter när det gäller båtar och miljöfrågor – där våra fritidsbåtar är rejäla miljöbovar.

”Den svenska fritidsbåtsommaren, som i regel är under juni till augusti, släpper ut ungefär en tredjedel av vad inrikesflygen gör under hela året. Det motsvarar 19 000 flygturer mellan Sverige och Thailand”, klargör hon.

X Shore vill förändra den bilden enligt Nicolas Broberg

”Vi bygger ett mer hållbart båtliv. Det är kul att vara med från start och bygga havets Tesla.”

Läs mer: Stockholmarna ska sväva fram över vattnet i rekordfart

ANNONS
ANNONS