Dagens PS

Därför ska du starta eget under coronakrisen

starta eget
Det går att hitta helt nya branscher under kristider, skriver Gnosjöregion. På bilden invigning av ett museum i Bergen, Norge. (Foto: TT)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 28 maj 2020Publicerad: 28 maj 2020

Sidan Gnosjöregion.se listar tio anledningar till att en kristid, som nuvarande coronasituation, kan vara ett bra läge att starta eget företag. Det handlar bland annat om att det går att bli pionjär på en marknad, att det finns stort personalutbud och att det finns möjligheter till uppköp. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sidan talar med entreprenören Kent Svensson, som startade en metallbearbetningsverksamhet under finanskrisen 2008.

“Om man är helt oerfaren av att driva företag, som jag var, så kan ett sätt vara att köpa ett mindre företag och utveckla det. Och se till att ta råd och tips av andra företagare”, säger han.

Gnosjöregion.se har sammanställt tio anledningar till varför det kan vara läge att starta företag just i rådande tider.

1. Du kan som David vinna över Goliat.
Under en lågkonjunktur kan en lättrörlig och flexibel egenföretagare lättare konkurrera med storföretag som har stora overheadkostnader.

2. Du kan bli först på en helt ny marknad.
När andra företag har det tufft kan nya marknader och nya kunder dyka upp. Var vaken och observant över behov runt omkring dig.

3. Du kan välja en tillväxtbransch.
Erfarenheten visar att under lågkonjunktur växer företag som erbjuder sina kunder billigare alternativ. Tillväxtmöjligheter har också företag som erbjuder effektivisering och utbildning.

4. Du kan köpa ett bolag som går dåligt, och lära av andras misstag.
Att en verksamhet säljs kan vara ett guldläge för köparen om du lär dig varför företaget du köper är till salu och vad den tidigare ägaren kanske misslyckades med. Dina startkostnader kan också bli lägre eftersom du kan ha möjlighet att förhandla dig till en bättre hyra, bättre priser och bättre villkor för företaget generellt. Men innan du drar igång, fråga dig själv om behovet av det som säljs verkligen finns.

5. Du kan hitta smarta samarbeten.
Nöden är uppfinningarnas moder. När vi möter utmaningar vill vi hitta lösningar och i kristider blir vi mer samarbetsvilliga. Andra företag som haft fullt upp under högkonjunkturen känner plötsligt ett behov av att inleda samarbeten. Kanske kan ni pröva något nytt tillsammans!

ANNONS

6. Du har goda möjligheter att hitta finansiering.
Konsulthjälp i ett uppstartsskede kan sannolikt hittas till en bra peng i dessa tider. Det finns en uppsjö av bidrag att söka och med regeringens stödpaket till näringslivet under coronakrisen finns möjligheter till bland annat skattelättnader av olika slag, som sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter

7. Du kan bygga en stark affärsidé.
När tiderna är tuffa håller folk i sina pengar. Det ställer krav på din affärsidé – du måste erbjuda något som folk verkligen behöver. Och det är något du kommer att ha nytta av. En affärsmodell som håller i dåliga tider är stark!

8. Du får gott om tid att växa i lagom takt.
Under en lågkonjunktur snurrar hjulen långsammare, och det kan du vända till din fördel. Det ger dig tid att utveckla din affärsidé så att du är redo när affärerna tar verklig fart.

9. Du kan hitta bra personal.
Under lång tid har arbetskraftsförsörjningen varit en stor utmaning. Nu rörs det om på arbetsmarknaden. Sannolikt kommer många kompetenta att stå utan jobb framöver. Kompetent personal som du kan anställa i ditt företag!

10. Det är dags att ta tillfället i akt!
Kanske är du en av dem som blivit uppsagd på grund av coronakrisen. Kanske har du länge närt en dröm om att skapa något eget. Då kan du se det här som din stora chans. Om du är anställd kan du också ta tjänstledigt för att pröva som egenföretagare. Nu kanske det äntligen är dags att ta steget och förverkliga din dröm!

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS