Dagens PS

Därför bryter ETC med Kajsa Ekis Ekman

Ekis Ekman
Kajsa Elkis Ekman lämnar tidningen ETC i bakvattnet av en omtalad ledare. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 12 apr. 2022Publicerad: 12 apr. 2022

Tidningen ETC valde under gårdagen att avsluta sitt samarbete med journalisten och författaren Kajsa Ekis Ekman. Det skriver ETCs chefredaktör Andreas Gustavsson i en artikel på ETC där han också motiverar sitt beslut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var under söndagen som Kajsa Ekis Ekman publicerade den nu omtalade ledaren under rubriken “Varför accepteras Kyiv Independents nazistkopplingar”, och öppet kritiserade den engelskspråkiga tidningen och deras eventuella kopplingar till Ryssland.

I samma text skriver Ekis Ekman också att Kyiv Independents reporter Illia Ponomarenko varit frontplacerad med den nazistiska Azov-bataljonen och även hyllat en annan högerextrem paramilitär grupp, något som snabbt väckte starka reaktioner.

Att Ekis Ekmans text dessutom visade sig ha likheter med ett längre reportage som tidigare publicerats på Mint press news, rörde ytterligare om i grytan eftersom Mint press News publicerar innehåll från statskontrollerade ryska RT, skriver Svenska Dagbladet. 

“Nått vägs ände”

När ETC nu väljer att bryta med Ekis Ekman efter nästan åtta års samarbete är det med blandade känslor och för att man enligt Andreas Gustavsson “nått vägs ände”.

Detta mot bakgrund av att ETC trots sina ambitioner att vara en nyhetssajt med udd inte längre kan motivera “att en skribents gärning fortsätter långt bortom tidningen”.

Gustavsson skriver också att det är problematiskt som publicist att “förklara för prenumeranter och andra hur en skribent kan framföra något på en ledarsida som inte nödvändigtvis speglar vad tidningen tycker”.

Ångrar inte publicering

Att väga för- och nackdelar mot varandra är ett återkommande dilemma som chefredaktörer överlag brottas med som ytterst ansvariga. Inte minst då om man driver en ledarsida.

I egenskap av chefredaktör är det också Gustavsson som godkänt publicering av Ekis Ekmans ledare. Något som Gustavsson inte ångrar, även om han motsäger sig innehållet.

Att avsluta samarbetet med Ekis Ekman har således andra grunder än ledaren i sig, enligt Gustavsson. Till exempel idén om att bygga en redaktion med en “klassisk ledarsida” som håller en gemensam linje och gör “tydliga gränsdragningar”, skriver Magnusson.

Kajsa Ekis Ekman är en av flera fristående skribenter som sedan starten 2014 skrivit på ETCs ledarsida. Den senaste texten blev alltså den sista.

Läs även: Oppositionens nya sajt visar: Så rusar ryska matpriser

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS