När kriminella är med i offentliga upphandlingar drabbar det seriösa företag och särskilt inom bygg-, städ- och transportbranschen.

ANNONS

I en rapport från Svenskt Näringsliv, som Tidningen Näringsliv refererar till, är larmet att kriminella i allt större utsträckning figurerar i offentliga upphandlingar.

Dessa skrupelfria aktörer kan lägga sig lågt och pressa priserna tack vare haltande leveranser, svart arbetskraft, skattefusk och fiffel med andra avgifter.

Ellen Hausel Heldahl, rapportförfattare och upphandlingsexpert, säger till TN att de kriminella företagarna tycka öka i antal.

Utan bevis går förfarandet inte att stoppa

Samtidigt är problemet svårlöst då stark bevisföring krävs för att få stopp på det tvivelaktiga anbudsförfarandet i den offentliga upphandlingsprocessen.

Även regeringen har insett att åtgärder behövs och en utredning som ska presenteras sista augusti 2023 ska ge svar på hur kriminella ska stoppas på den offentliga marknaden, berättar TN.

”Kontrollen av leverantörer på olika nivåer måste bli effektivare”, slår Ellen Hausel Heldahl fast.

I Svenskt Näringslivs rapport vittnar företagare att de väljer att dra sig ur och struntar i att lägga anbud.

Enligt TN, som hänvisar till myndighetsstatistik, ökar intresset dock för offentliga upphandlingar trots inblandningen av fler kriminella.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Jättehärva med penningtvätt – etablerade bolag inblandade [Dagens PS]

Läs mer: Fusk vid var tredje byggarbete – Skatteverket kraftsamlar [Dagens PS]

Läs vidare: Hundratals bluffbolag hittade när kontrollerna skärptes [Dagens PS]