Dagens PS

Covid-19-restriktionerna hävs – krogarna jublar

Krogarna jublar
Coronarestriktionerna tas bort – då jublar krogarna. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 08 sep. 2021Publicerad: 07 sep. 2021

Krogarna jublar när coronarestriktionerna tas bort. Men den stora frågan är nu hur de ska få tag på all personal som behövs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade på en pressträff att de flesta av de restriktioner som gällt under covid-19-pandemin i Sverige tas bort från och med den 29 september.

“Alla påtagliga restriktioner försvinner. Sedan är det rekommendationer som riktas till den enskilda”, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. 

Fortsätter uppmana till vaccin

För evenemang med färre än 15 000 deltagare tas alla deltagartak och avståndskrav bort. Råden om hemarbete tas bort, restriktionerna för restauranger lättas – och man får nu dansa igen.

“Folkhälsomyndighetens samlade bedömning grundar sig framförallt i den stigande vaccinationstäckningen. Även sjukvårdsbelastning, dödlighet och en bedömning av risken för ökande smittspridning vägs in. Uppmaningen att vaccinera sig kvarstår och en hög vaccinationstäckning är den viktigaste förutsättningen för att senare kunna lyfta bort ytterligare restriktioner”, skriver FHM på sin hemsida.

Regeringen och FHM lämnar dock vissa brasklappar, om de allra största evenemangen och att nya restriktioner kan komma om smittspridningen återigen skulle skjuta i höjden.

Krogarna får svårt med personal

Det är många branscher som är glada över beskeden, bland annat den hårt pressade krog- och hotellbranschen. Restriktionerna på krogarna bort, och också de slopade rekommendationerna om hemarbete väntas ge ett tillskott till krogarna med fler lunchbesökare. Hotell- och konferensanläggningar väntas också fått ett uppsving när fysiska möten återigen börjar planeras in.

ANNONS

“Oerhört glädjande. Det här har enorm betydelse”, säger Jonas Siljhammar, vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita till TT Nyhetsbyrån (länk till SvD).

Många har dock slutat eller blivit uppsagda från branschen sedan pandemin började, och många har gått vidare till andra branscher. Krogarna jublar – men det kan bli svårt att servera alla kunder under återöppningen.

“Nu blir den stora utmaningen att hitta personal, det var tufft redan i somras”, säger Siljhammar.

Läs även: Smärtsamt ras för krogen efter coronarestriktioner

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS