Dagens PS

Chipp-tillverkaren rusar: Största IPO:n sedan Rivian

Chipp-tillverkaren rusar: Största IPO:n sedan Rivian
Ams vd Rene Haas tror på en ljus framtid för den brittiska chipp-tillverkaren. Foto: TT/AP Photo/Richard Drew
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 15 sep. 2023Publicerad: 15 sep. 2023

Brittiska chipp-tillverkaren Arm rusar på börsen i New York. Efter torsdagens återkomst på Nasdaq steg aktien 25 procent, och värdeökningen ser ut att fortsätta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Chipp-tillverkaren Arm gör en triumfatorisk återkomst på New York-börsen.

Aktien värderades till 51 dollar (568,99 kronor) inför börsintroduktionen, och låg på 56,10 dollar (625,97 kronor) när Nasdaq öppnade på torsdagen.

Fortsätter uppåt

Den rusade nästan 25 procent under första dagens handel, och stängde på 63,59 dollar (709,45 kronor). Under fredagen fortsatte aktiens ökning, och som mest var den värd 69 dollar (770,62 kronor) enligt Nasdaq.

Det gör det till den största IPO:n sedan Rivians börsintroduktion 2021, och ger den brittiska chipp-tillverkaren ett marknadsvärde på 68 miljarder dollar (knappt 759 miljarder kronor) uppger AP på fredagen.

ANNONS

Senaste nytt

Chipp i allting

Arms chipp finns i allt från smartphones, läsplattor och spelkonsoler, och bolaget har på senare också hoppat på AI-tåget, smart utrustning, molntjänster och självkörande fordon.

Enligt BBC är chipp-tillverkaren är en klart lysande stjärna på den brittiska tech-industrihimlen, och ungefär 70 procent av världens befolkning beräknas använda en eller annan produkt som är beroende av Arms produkter.

ANNONS

AI driver efterfrågan

Företagets verkställande direktör, Rene Haas, säger att framtiden är ljus eftersom investeringar i AI driver efterfrågan på Arms produkter.

“Du kan inte köra AI utan Arm”, säger Rene Haas enligt BBC. “Vi tror att det här bara är början.”

Valde New York-börsen

Det brittiska företaget, som har sitt huvudkontor i Cambridge, beslutade i våras att inte introduceras på den brittiska börsen, utan valde i stället New York.

Huvudägare Softbank uppger enligt BBC att man sålt 95,5 miljoner aktier för 51 dollar styck, och att Softbank behåller runt 90 procent av aktierna för egen del.

Behåller 90 proce

Den japanska tech-investeraren Softbank köpte Arm för 32 miljarder dollar (knappt 357 miljarder kronor 2016). Då hade Arm varit börsnoterat sedan 1998.

ANNONS

2020 sade Softbank att man ville sälja Arm till amerikanska Nvidia för 40 miljarder, men den affären föll igenom på grund av rättsliga hinder, något Dagens PS tidigare kunnat rapportera om.

Läs även: Huawei bygger hemligt nätverk för chipptillverkning (Dagens PS)

Läs även: AI-boomen: Nvidia ökar sin ledning i chipp-racet (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS