”Det blir ett stopp i återhämtningen, men jag tycker att man målar upp alldeles för negativa signaler.”

ANNONS

Det säger Annika Winsth, chefsekonom för Nordea, till Dagens Nyheter.

Effekten på regeringens förslag om skärpta regler i coronapandemin blir begränsad, menar hon.

Och hon får stöd för den uppfattningen av Robert Boije, chefsekonom på SBAB:

”Om man bara ser till den här åtgärden har jag svårt att tro att det har en avgörande betydelse för återhämtningen”, säger Boije till DN apropå beskedet på måndagen från regeringen om ett maxtak på åtta personer vid offentliga sammankomster.

Bättre läge för företagen

Annika Winsth anser att företagen står bättre rustade nu i pandemin, under andra vågen, än tidigare.

När det gäller besöksnäringen, exempelvis hotell och restauranger, utgör den endast tre procent av Sveriges BNP och har en blygsam påverkan på Sveriges ekonomi i stort. Branscherna i sektorn sysselsätter fem procent av arbetskraften, framhåller Annika Winsth som i likhet med Robert Boije förordar mer statligt krisstöd till de mest utsatta branscherna.

Winsth säger också att för stort fokus läggs på problemen i stället för att se det från den ljusa sidan.

Sverige har ”betydligt bättre förutsättningar än många andra europeiska länder” att klara av nedgången i pandemin, resonerar Nordeas chefsekonom.

”Vi har ordning och reda och starka offentliga finanser”.

ANNONS
ANNONS

Stockholms handelskammare är inte lika hoppfull och deklarerar i SvD Näringsliv att Stockholm går mot en ”mörk vinter” på grund av de hårdare restriktionerna.

”Det här kommer förvärra stämningsläget ytterligare för näringslivet i Stockholm”, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Handelskammaren.