Dagens PS

Chargenode får 115 miljoner av Stena-familjens Formica

Chargenode får 115 miljoner av Stena-familjens Formica
Chargenode har utvecklat en teknik som gör att man kan ladda flera bilar från samma källa. (Foto: Press)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 18 nov. 2021

Chargenode får 115 miljoner av Stena-familjens Formica Capital för att snabba upp omställningen till elbilar. Målet är att bygga ut infrastrukturen för laddning. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mer än hälften av nyregistrerade bilar i Sverige under oktober är laddningsbara. Elbilarna ökar enligt branschorganisationen Bil Sweden med 96 procent jämfört med samma månad förra året. Laddhybriderna minskar däremot med 29 procent. Sett till hela året hittills, fram till oktober, är andelen laddbara bilar 42 procent.

Mest privatkunder efter förmånsändring

Det är drygt 107 000 laddbara bilar som rullar idag. Ökningen nu handlar mest om privatkunder, där intresset ökar tack vare nya attraktiva modeller till bra priser.

“Dämpningen av laddbara bilar hos företagskunderna har däremot uppkommit, som förväntat, på grund av de förändrade förmånsreglerna som trädde i kraft den 1 juli i år2, säger Jessica Alenius, vice vd för Bil Sweden.

Alla de här bilarna måste förstås kunna laddas. Det betyder att infrastrukturen för laddning måste byggas ut, och här utvecklar Chargenode en teknik som kan hjälpa till med att snabba upp den processen.

Delningstekniken innebär att man i stället för att bygga enskilda laddstolpar till varje parkeringsplats kan ladda flera fordon från samma källa. Enligt Chargenode ska en laddkälla klara av att ladda mer än 50 bilar. Det sänker också effektbehovet och driftskostnaden.

115 miljoner i kapitaltillskott

Nu går Formica Capital, som ägs av familjen Olsson Eriksson, en del av redarfamiljen Stena, in med 115 miljoner till Chargenode.

”Formicas vision om att ta sig an globala utmaningar med hållbara lösningar stämmer väl överens med vår ambition”, säger Chargenodes vd Kristian Sandahl.

Han fortsätter: “De är en drömpartner för oss och med våra delade värderingar och gemensamma starka drivkraft ska vi göra skillnad tillsammans.”

Chargenodes teknik gör så att en fastighetsägare kan installera flera laddplatser utan att egentligen behöva uppdatera sin teknik.

2020 låg Chargenodes omsättning på 24,5 miljoner. Företaget gjorde en förlust på 3,7 miljoner enligt Breakit.

Läs mer: Stenafamiljens nya investering – Knowit

Läs mer: Mercedes krossar Tesla i nytt räckviddstest 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS