Naturvårdverket skriver upp Cementas koldioxidutsläpp med 20 000 ton för fabriken i gotländska Slite. Därmed måste Cementa överlämna lika många utsläppsrätter, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS

I summa kommer Cementas nota landa på omkring 1,2 miljoner efter felmätningen, eftersom en utsläppsrätt kostar 60 euro.

Det var efter att en så kallad ackrediterad verifierare hade rapporterat brister i bolagets utsläppsrapportering som Naturvårdsverket inledde en granskning av hur bolaget har redovisat, skriver Dagens Nyheter.

Naturvårdsverket menar nu att Cementa år 2019 hade 7 500 ton högre koldioxidutsläpp än vad man sagt och 12 500 ton mer år 2020, skirver Dagens Nyheter.

Osäkerhet i mätningen orsak til koldioxidutsläpp

”Det handlar om en relativt stor utsläppsmängd som inte har räknats med, säger Amanda Hagerman, föredragande på Naturvårdsverket”, till Nyhetsbyrån Siren.

Liknande rapporteringsfel inträffar några gånger per år, men företagen har ansvar för att göra kontroller. Felrapporteringen håller sig emellertid inom det som kallas för västentlighetsgränsen på 2,5 procent av årliga koldioxidutsläpp.

ANNONS
ANNONS

Amanda Hagerman förklarar att det ibland blir en osäkerhet i mätningarna om det finns stora mängder lager och material. I Slite handlar det delvis om det, men också om att företaget helt enkelt har missat utsläpp som man gör.

Läs också:

Delade meningar om att Cementa får fortsätta bryta kalk [Dagens PS]
Överklagar ny lag mot Cementa: ”Strider mot grundlagen” [Dagens PS]