Fastighetsbolaget Castellum har lagt ett bud på 124,90 kronor per aktie för samtliga aktier i Kungsleden, för ett totalt värde på 26,9 miljarder kronor. 

ANNONS

Fastighetsinvesteraren Rutger Arnhult fortsätter att rita om kartan i fastighets-Sverige. Castellum, där han är ordförande, vill gå ihop med sektorkollegan Kungsleden och har lagt ett bud på alla aktier i bolaget med syftet att bolagen ska gå samman.

Castellum erbjuder 124,90 kronor per aktie för samtliga aktier i bolaget. Budet innebär en premie om 7,5 procent jämfört med stängningskursen för Kungsleden i fredags, och värderar Kungsleden till 26,9 miljarder kronor.

”Genom samgåendet med Kungsleden förstärker vi vår position som Nordens ledande noterade kommersiella fastighetsaktör med fokus på de mest intressanta tillväxtregionerna. Tillsammans skapar vi ett bolag med en väldiversifierad fastighetsportfölj, ett starkt kundfokus och en attraktiv projektutvecklingsportfölj”, säger Castellums ordförande Rutger Arnhult i ett pressmeddelande.

Maktstrid i våras

Arnhults övertagande av ordförandeklubban i Castellum var kontroversiellt, då han också är största ägare i Klövern och Corem. Under vintern och våren pågick en maktstrid innan Arnhult kunde bli ordförande för Castellum i slutet av mars, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Ett par veckor efter att Rutger Arnhult tillträtt som ordförande berättade vd:n Henrik Saxborn att han tänkt sluta, och Castellum gav sig ut på jakt efter en ny vd. Den frågan blir också löst om samgåendet med Kungsleden blir verklighet – då Kungsledens nuvarande vd Biljana Persson erbjuds att bli vd för det sammanslagna bolaget.

Storägarna accepterar budet

Kungsledens största ägare Gösta Welandsson, näst största ägare Ilija Batljan och sjunde största ägare Olle Florén har ingått bindande åtaganden att acceptera erbjudandet. De äger tillsammans 26,0 procent av aktierna i Kungsleden. Även Kungsledens styrelse rekommenderar enhälligt bolagets aktieägare att acceptera budet.

”Nu skapar vi en aktör med ett fastighetsvärde om 157 miljarder kronor kombinerat med en stark balansräkning, vilket tillsammans med en bibehållen rating möjliggör attraktiva finansieringsvillkor och därmed förstärkt konkurrenskraft”, säger Rutger Arnhult.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Klart: Rutger Arnhult vinner maktstriden i Castellum

Läs mer: Erik Selins råd till Rutger Arnhult: Slå ihop alla bolag