Dagens PS

Småföretagarna: Halvera arbetsgivaravgiften

arbetsgivaravgiften
Sänk arbetsgivaravgiften för småföretagen, kräver Småföretagarnas Riksförbund i en rapport. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 27 maj 2022Publicerad: 27 maj 2022

I en rapport från Småföretagarnas Riksförbund höjs kravet på att arbetsgivaravgiften måste sänkas till OECD-snittet – vilket innebär nästan en halvering av avgiften.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I rapporten, som heter “Normalisera arbetsgivaravgiften”, lyfts frågan fram som en av de viktigaste för landets företagande.

När andra länder sänker och redan har lägre avgifter på arbete går Sverige i motsatt riktning, anser intresseorganisationen.

“Det finns goda skäl för Sverige att i likhet med andra utvecklade ekonomier verka för att minska kostnaden för att anställa, så att jobbskapande kan komma i gång även för utsatta grupper. Detta inte minst efter en tid då ekonomin hämmats av olika former av osäkerheter – global pandemi, krig i Europa, internationella sanktioner, handelshinder och stigande inflation”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Kräver nästan en halvering av arbetsgivaravgiften

Med en sänkt arbetsgivaravgift kan företagen expandera och anställda fler, alternativt betala kvalificerad personal bättre löner, heter det.

Småföretagarnas Riksförbund rekommenderar att arbetsgivaravgiften i Sverige sänks till samma nivå som i det genomsnittliga OECD-landet, vilket innebär nästan en halvering av arbetsgivaravgiften till 16,4 procent.

I dag är den svenska arbetsavgiften 31,42 procent.

“På kortare sikt räknar rapporten även på effekten av att arbetsgivaravgifterna sänks med 6 procentenheter. En sådan förändring kan beräknas leda till att 140 500 jobb skapas runtom i Sverige. Reformen är dessutom till 58 procent självfinansierande då fler kommer i arbete och betalar in nya skatter samtidigt som bidragskostnaderna minskar. Denna långsiktiga förändring skulle markant öka drivkrafterna till arbete och företagande och öka livskraften bland Sveriges hårt arbetande småföretagare”, enligt förbundet.

ANNONS

På den här sidan kan du ladda ner rapporten.

Läs även: Damberg: Inga skatteskäl bakom nya 3:12-regler

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS