Dagens PS

Byggkrisen förvärras – tusentals varslas

Byggkrisen
Bostadsbygge i Ursvik utanför Stockholm (Foto: Fredrik Persson/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 13 juni 2023Publicerad: 13 juni 2023

Byggkrisen är här – flera tusen anställda inom byggsektorn har varslats om uppsägning, allt från arkitekter till småhustillverkare till underleverantörer ser ut att bli av med jobbet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sveriges Radio rapporterar om varsel hos småhustillverkare, SvD berättar om varselvåg bland arkitekter, och TT skriver om krissamtal under dagen för hela byggbranschen på initiativ av bostadsminister Andreas Carlson. 

Läget är mörkt för Sveriges bostadsbyggare – byggkrisen är här. Och den är betydligt värre än tidigare dystra prognoser. Enligt SBAB är nuvarande byggberäkningar från regeringen, Riksbanken, Konjunkturinstitutet, Boverket och även SBAB själva är kraftigt överskattade, som Dagens PS rapporterade om under måndagen.

Nu kommer också varslen om uppsägningar.

“Vi har fått nya stora varsel på både på golvsidan och fönster, dörr samt kök och badrum. Vi är väldigt bekymrade och lägger väldigt stor del av vår tid nu på att stötta företagen i processerna. Men vi ser ingen ljusning på kort sikt”, säger David Johnsson, vd på branschorganisationen Trä- och möbelföretagen till SR.

Tusentals varslas i byggkrisen

Cirka 1 200 personer har varslats om uppsägning hos företag som tillverkar småhus. Tillkommer gör nästan 1000 varsel hos underleverantörer, skriver SR. Även i andra delar av branschen för bostadsbyggande duggar nu varslen tätt.

“Det påbörjas just nu inga nya bostadsprojekt eftersom det inte går att få ihop kalkylerna. Och kan man inte bygga, så kan man inte heller rita och då får arkitektkontoren skära ner. Så enkelt är det”, säger arkitekten Gert Wingårdh till SvD.

Byggandet ned 50 procent

ANNONS

Enligt Statistiska centralbyrån siffror föll bostadsbyggandet med 50 procent under det första kvartalet 2023.

“Om regeringen fortsätter föra en passiv bostadspolitik kommer företag gå i konkurs och Sverige riskerar att drabbas av förödande kompetensförluster i form av både byggarbetare och ingenjörer som försvinner. Det kommer slå hårt mot oss när konjunkturen vänder”, säger Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads, till TT.

Läs även: SBAB: Byggkrisen markant värre än prognoser

Läs även: Teknikföretagen: Sämsta affärsläget på tre år

Läs även: Ekonomer: Ljust för svensk ekonomi på sikt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS