Trots ett osäkert konjunkturläge och tuffare tider är det bra fart på de globala företagsaffärerna, enligt ny PwC-rapport.

ANNONS

”Osäkra tider innebär också möjligheter till att göra riktigt bra företagsaffärer. För de bolag som har en välfylld kassa finns det därför all anledning att agera under 2023”, säger Johan Rosenberg, ansvarig för PwC:s aktuella och globala undersökning M&A Industry Trends Outlook.

Undersökningen visar att en majoritet av företagsledarna i världen inte har några planer på att skjuta upp transaktioner under 2023.

Samtidigt framgår det i rapporten att det skedde en inbromsning av företagens transaktioner under fjolåret.

Totalt genomfördes cirka 54 000 affärer, jämfört med 65 000 under 2021.

Prognos är att förvärven ökar under andra halvåret trots bistra tider

Under andra halvåret av 2023 väntas takten av förvärven att öka igen, men samtidigt finns det stora variationer mellan länder och branscher.

När det gäller branscher står teknik, media och telekom för en fjärdedel av såväl antal affärer som volym.

Inom EMEA (Europa, Mellanöstern, Afrika) gjordes totalt cirka 20 000 transaktioner under 2022.

ANNONS
ANNONS

Det är en nedgång i jämförelse med 2021, men minskningen är samtidigt lägre än i andra delar av världen, och nästan 20 procent över nivåerna innan pandemin, konstaterar PwC.

”Det här stämmer bra med den bild vi har, cirka 40 procent av de svenska företagen säljs internationellt, framförallt inom Europa men även till USA”, säger Johan Rosenberg i pressmeddelandet.

Läs även: Swedbank slår fast: Inflationen har toppat [Dagens PS]