Dagens PS

Brottsligheten växer – här sker flest ekobrott

Ekobrott
Stora bygg- och infrastrukturprojekt är ett av de kriminellas favoritområden (Foto: Johan Nilsson/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 05 maj 2025Publicerad: 05 maj 2025

Ekobrotten har blivit mer omfattande och mer lönsamma. Det framgår i en ny rapport från Ekobrottsmyndigheten. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Grovt kriminella har i allt större utsträckning börjat rikta in sig på områden där det går att tjäna mycket pengar och där risken för upptäckt är låg. 

Enligt en ny lägesrapport från Ekobrottsmyndigheten är de kriminellas nya favoritområden välfärdssystemen, banker, kreditinstitut, premiepensionssystemet samt stora bygg- och infrastrukturprojekt.

“Det är ett systemhot”, säger Rikard Jermsten, generaldirektör på Ekobrottsmyndigheten, till TT.

Ekonomisk brottslighet är inget nytt, men enligt myndigheten har karaktären förändrats. I dag handlar det ofta om organiserad brottslighet med avancerade upplägg och i industriliknande skalor.

Ekobrott
“Det är ett systemhot”, säger Rikard Jermsten (Foto: Ekobrottsmyndigheten)

Penningtvätt i industriell skala

Brottsvinsterna har skenat de senaste åren. För några år sedan kunde vinsterna i enskilda ärenden uppgå till tiotals miljoner kronor. Idag kan det vara långt över 100 miljoner. 

Kriminella använder komplexa bolagsstrukturer med målvakter och utnyttjade identiteter för att tvätta pengar och dölja vem som egentligen står bakom.

“Nu bedriver man penningtvätt i närmast industriell skala”, konstaterar Jermsten. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Kan knytas till våldsbrott 

Penningtvätten sker ofta genom nätverk av bolag där pengar slussas runt med hjälp av osanna fakturor och digitala transaktioner. Syftet är att försvåra spårbarheten och integrera pengarna i den legala ekonomin.

“Penningtvätt med komplexa upplägg där stora summor pengar tvättas har blivit kärnan i den kriminella ekonomin och har central betydelse för grov organiserad brottslighet. De kriminella tvättar brottsvinster från både ekonomisk brottslighet och annan brottslighet, däribland brottsvinster tillhörande kriminella nätverk som kan knytas till de grova våldsbrott som begåtts i Sverige de senaste åren”, säger Jermsten i ett pressmeddelande

Välfärden som brottsverktyg

Lite extra anmärkningsvärt är att de kriminella har etablerat sig inom välfärdssektorn. Här används företag och stiftelser för att fakturera för vård, omsorg och andra tjänster som aldrig utförs.

“Vi har en situation där vi förlorar i dubbel bemärkelse. Vi både finansierar brottsligheten via våra välfärdssystem samtidigt som vi inte får det vi ska för våra skattemedel. Så det är en dubbel vinst för brottslingen och en dubbel förlust för samhället. Och det är ohållbart”, säger Jermsten.

Läs även: Bolagsverket skärper kontroller – företagare får stå för notan. Dagens PS

Få ställs inför rätta 

Samtidigt som ekobrottsligheten växer, lagförs endast en liten andel av alla misstänkta ekobrott. 

ANNONS

Under 2024 inkom över 48 000 misstankar till Ekobrottsmyndigheten. Av dessa lagfördes bara 15 procent. 

Konkursförvaltare, som ofta gör anmälningarna, vittnar om att de allvarligare fallen ofta prioriteras bort.

“När det är mer allvarlig brottslighet, och vi gjort en grundligare utredning själva och ekobrott måste följa pengarna, är det vanligt att det läggs ner”, säger konkursförvaltaren Dan Bengtsson till SVT. Han tillägger: 

“Det är ju ett problem, för då kommer ju de här skurkarna undan vidare utredning”. 

Enligt Ekobrottsmyndigheten beror nedlagda ärenden ofta på resursbrist, brist på bevis eller att de misstänkta har lämnat landet. Men det gör också att grovt kriminella kan fortsätta agera ostört. 

“Det är ju vår välfärd som är hotad i slutändan, om det här får fortsätta”, konstaterar Per Hedman, vice överåklagare på Ekobrottsmyndigheten. 

Allt mer organiserat

De traditionella “vita manschetterna” finns kvar, men dagens ekobrott begås i stor utsträckning av multikriminella som också är aktiva i annan grov brottslighet. De använder företag inte bara för att dölja pengar – utan som rena brottsverktyg.

“Den ekonomiska brottsligheten blir allt mer komplex, mer omfattande och den genererar allt större brottsvinster”, konstaterar Ekobrottsmyndigheten i sin rapport.

ANNONS

Myndigheten efterlyser nu skärpta kontroller, bättre samverkan och lagändringar för att göra det svårare att utnyttja bolag och identiteter för brott.

Läs också: S kräver betydligt hårdare straff för ekobrott. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS