Dagens PS

Brott mot företagare ökar - mer än hälften drabbade

Polissiren
Många företagare är missnöjda med polisen (Foto: Unsplash)
Daniel Bylund
Daniel Bylund
Uppdaterad: 16 feb. 2022Publicerad: 16 feb. 2022

Fler än vartannat svenskt företag har utsatts för brott det senaste året, visar en ny rapport. Få anmäler brott och polisen står handfallna. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenskt Näringsliv har släppt sin rapport “Brottslighetens kostnader 2022”. Syftet med rapporten är att att utreda företagens utsatthet för brott, brottslighets kostnader och konsekvenser. Läsningen är dyster för landets företagare.

Över hälften av företagen är drabbade

Undersökningen visar att mer än hälften (54 procent) av de tillfrågade företagen har blivit utsatt för brott det senaste året. Företagen i fråga har i flera fall utsatts för brott vid upprepade tillfällen.

Karin Johansson, vice vd på Svenskt Näringsliv som står bakom rapporten uttalar sig enligt följande om den ökande brottsligheten mot företag, rapporterar Göteborgs Posten.

“Det vi ser är att brottsligheten ökar i omfattning när det gäller kostnader och konsekvenser för företagen varje år som går. Det här är en av toppfrågorna för hela näringslivet i dag”, säger hon.

Karin-Johansson.-Svenskt-naringsliv.jpg Karin Johansson (Foto: Svenskt Näringsliv)

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fler brott mot företagare över hela landet

Siffrorna är dyster över hela landet, vilket syns i polisregionernas statistik över anmälda brott mot företag det senaste året. Siffrorna ligger till exempel på 47 procent i polisregion nord och 57 procent i polisregion syd.

Gemensamt för hela landet är att brotten leder till otrygghet. Den vanligaste typen av brott är olika livskvalitetsbrott som stöld, inbrott och skadegörelse. Brott mot person är ovanligare i sammanhanget.

Undersökningen visar att brott ofta drabbar företag i större städer, oftare större företag än mindre företag samt att företag med fler anställda löper högre risk att bli utsatta för brott. Med företag som har fler än 50 anställda har 73 procent utsatts för brott det senaste året. Siffran för småföretagare ligger på 43 procent.

Lågt förtroende för polisen

Hela 52 procent av företagen som utsatts det senaste året väljer att inte anmäla. Den främsta orsaken är att polisanmälan sällan leder någonstans. Enligt undersökningen är många företagare ganska eller mycket missnöjda med polisens arbete.

Stora kostnader för företagen

40 procent av företagen har valt att satsa på olika typer av säkerhetslösningar, som till exempel kamerabevakning, väktare och extra bemanning. Åtgärder som syftar till att förebygga brott, den sammanlagda kostnaden uppgår till 29,5 miljarder.

Många företagare har en negativ bild av brottslighetens utveckling och tror att antalet brott kommer öka och därmed kostnaderna för att motverka brotten.

Läs även: Kriminella riktar in sig på rika företagare

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS