Alfa Laval har fått rätt att exportera varor till Ryssland efter avgörande i en svensk domstol. Enligt bolaget går deras agerande inte emot de sanktioner som EU har ställt upp.

ANNONS

Två veckor efter den ryska invasionen av Ukraina meddelade Alfa Laval att man pausar alla transporter till och från Ryssland. Men sedan har bolaget valt att ändå pröva möjligheten att exportera sina varor dit, enligt nyhetsbyrån Siren och Dagens Industri.

Tullverket sade nej i augusti, men nu säger Förvaltningsrätten ja. Man menar att Alfa Laval kan exportera varor till sin ryska slutkund B.I. Kolesnikov Nadezhdinsky Metallurgical Plant.

Eftersom det bolaget i sin tur ägs av Norilsk Nickel, vars ägare är sanktionerade oligarker, menade Tullverket att det bröt mot sanktionerna.

Omfattas inte av sanktioner

Men Förvaltningsrätten menar att ägarförhållandena inte är sådana att det påverkar ramarna för de sanktioner som gäller – Roman Abramovitj och Oleg Deripaska äger nämligen bara en minoritet av aktierna i det bolaget.

Alfa Laval säljer värmeväxlare till koppar- och nickelproducenter. Det är produkter som används för att fånga upp värme från smältprocessen och använda den till annan uppvärmning.

ANNONS
ANNONS

En värdefull rysk order på industriell processutrustning – möjligen just värmeväxlare –annullerades efter att kriget inleddes.

Läs också:

Experter: ”Rysslands ekonomi vissnar” [Dagens PS]