Regeringen presenterar i dag vårpropositionen och utsikterna ser dystra ut. Kolla här!

ANNONS

Pandemin har pulvriserat den prognos i vårbudgeten som regeringen lade fram vid årsskiftet. Då trodde man på en BNP-tillväxt på 1,1 procent och en arbetslöshet på 7 procent.

Men i den prognos som finansminister Magdalena Andersson senare lade fram, den 31 mars, var förväntan att BNP skulle krympa med 4 procent och att arbetslösheten väntas stiga med 9 procent, rapporterar TT i en artikel på Affärsvärlden.se och uppger att denna betydligt mörkare prognos står fast i vårpropositionen som offentliggörs i dag.

Två scenarier hur ekonomin kan utvecklas

Men det finns två scenarier, framgår det, hur ekonomin kan komma att utvecklas.

Det ena alternativet ser mer optimistiskt ut, enligt Magdalena Andersson, enligt artikeln där det även framgår att regeringen, vid sidan av vårpropositionen, lägger fram en vårändringsbudget med en rad stödåtgärder till företag, löntagare, kommuner och regioner i spåren av coronakrisen.

”Bland dem finns till exempel tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter för 33 miljarder, en generösare a-kassa för drygt 5 miljarder och 20 miljarder kronor mer i statsbidrag till kommunerna”, skriver TT och konstaterar att dessa åtgärder redan är kända sedan tidigare, däribland förstärkningarna vid korttidspermittering och som sedan har utvidgats.

Då blir notan avsevärt högre

Magdalena Andersson räknar nu med att lägstakostnaden för det för staten blir 32,7 miljarder kronor från tidigare väntade 2,4 miljarder kronor.

Det här gäller om systemet ska omfatta 180 000 anställda, men om krisen blir värre än så och berör 700 000 anställda blir budgetutgiften hela 127 miljarder kronor, uppger TT.

ANNONS
ANNONS

”Det är inte det som är vårt huvudscenario i vårpropositionen”, säger Magdalena Andersson till nyhetsbyrån.

Klockan 9 presenterar regeringen förslaget till vårbudget och efter lunch debatteras vårpropositionen i riksdagen där oppositionen antas kräva ytterligare stödåtgärder till näringslivet.