Ryssland och ytterst president Putin styr nu i hög grad svenska patent och den som inte betalar blir av med sin patent och uppfinning.

ANNONS

”Patentsystemet bygger på att man betalar patentavgifter och det är omöjligt för företagen att betala årsavgifterna då det råder sanktioner mot Ryssland. Om ett företag inte betalar sina årsavgifter så förfaller patentet och det kan inte återuppväckas”, säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv, till Tidningen Näringsliv, TN.

Tidningen berättar om ett ökat tryck av svenska patentansökningar i Ryssland under våren.

Ryssland uppges samtidigt ha tagit över många svenska företages loggor med bara ”kosmetiska förändringar”.

Det är sanktionerna mot Ryssland som drabbar företagen då patentavgifterna måste betalas – trots västs sanktioner mot Ryssland för kriget i Ukraina.

För de företagen är det en tung smäll, så klart, och betalas inte avgiften som ska skydda patenten hamnar verksamheten i händerna på ryssarna – då stjäl Putin företagens innovation och uppfinning kort och gott.

Mest märks detta inom läkemedels- och fordonsindustrin, framgår det.

ANNONS
ANNONS

”Informationen är alltså publik och när patentet förfaller blir det fritt att använda uppfinningen. Men är det komplicerad teknik så kanske inte den kompetensen eller tillverkningskapaciteten finns”, förklarar Christina Wainikka i TN.

Läs även: Putin i nytt kärnvapenhot – ”inte en bluff” [Dagens PS]