Restauranger och privatpersoner har lagat luncher som de donerat till vårdpersonal i Lund, men Skatteverket kräver nu att måltiderna ska beskattas. ”Vi har inte mandat att ge fribrev till vissa yrkesgrupper”, säger en rättsexpert på myndigheten. 

ANNONS

Initiativet gick ut på en grupp privatpersoner donerade pengar till restauranger, som bjöd vårdpersonal på mat. Men enligt Skatteverket blir det vårdcentralen som står som står för gåvan och därför ska lunchen betraktas som förmån, skriver SvD.

”Vi har velat ge en gåva, Skatteverket borde kunna bortse från de här reglerna, säger en av dem till tidningen”, säger Åsa Lovén, ägare av en restaurang i Lund, till Göteborgsposten.

Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket har dock en annan uppfattning.

”Skatteverket har inte mandat att ge fribrev till vissa yrkesgrupper och arbetsplatser. Vi måste behandla alla arbetsgivare och alla anställda på lika sätt”, säger han till Sydsvenskan.

Ett annat alternativ vore om restaurangerna själva lämnar maten till vårdpersonalen, utan att meddela sjukhusets ledning. Då kan dock restaurangen själv bli skatteskyldig, skriver Göteborgsposten.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Hans snilleblixt räddar småföretag från krasch [Dagens PS]