Vid lunchtid bekräftades att EU-kommissionen har godkänt köpet av Bonnier Broadcasting. Telia får genomföra det omtalade köpet och som en konsekvens har Telia-aktierna stigit under dagen. 

ANNONS

EU-kommissionen har de senaste månaderna gjort en grundlig granskning kring om Telias köp av Bonnier-gruppen, som bland annat äger TV4 och C More, utgör hinder i konkurrensförhållandena i Sverige. I och med dagens klartecken från kommissionen är det sista reella hindret röjt från den omtalade affären.

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager uttalar i samband med beskedet, enligt Dagens Industri.

”Vi har idag godkänt Telias förvärv av Bonnier med förbehåll för eftergifter. Med beslutet fortsätter konsumenter i Finland och Sverige att dra nytta av ett brett utbud av tv-kanaler och audiovisuellt innehåll både genom traditionell tv och över internet”, säger hon.

I ett pressmeddelande säger Telias styrelseordförande Marie Ehrling om affären:

”Det har varit en lång och omfattande process och nu inleds en ny fas där Telia Company kommer att inkludera media i sin verksamhet för att skapa mer värde för kunder och aktieägare. Genom detta förvärv skapas en stark nordisk aktör som kan konkurrera med de stora internationella bolag som är mycket aktiva i Norden.”

Telias aktier steg inför beskedet och strax efter beskedet var ökningen uppe i nästan 2 procent, skriver Folkbladet.

ANNONS
ANNONS

Ett av villkoren för att affären får genomföras är att Telia måste tillåta andra medieaktörer att sända reklam i dess tv-kanaler. Detta rapporterar Dagens Industri.

Totalt uppgår affären till strax över 9 miljarder kronor och de aktuella villkoren gäller i Sverige och Finland under en tioårsperiod.