Beckers vill ha 14 miljoner från Ryssland och ansöker om undantag från sanktionerna. Det ryska bolaget ägs av en oligark, vars pengar är frysta. 

ANNONS

Färgbolaget Beckers ansöker till Kommerskollegium om undantag från sanktionerna mot Ryssland. Det handlar om räkningar på 14 miljoner till ryska bolaget Severstal. Majoritetsägare i Severstal är oligarken Aleksej Mordasjov. Han är en av de oligarker omfattas av EU:s sanktioner som infördes efter den ryska invasionen av Ukraina.

Beckers vill driva in skuld

Ansökan till Kommerskollegium handlar om leveranser under tiden 1 november 2021 till 23 februari 2022, rapporterar Sydsvenskan.

”Beckers har ansökt om att driva in en skuld, som är kopplad till försäljning som skedde före invasionen”, säger Jenny Johansson, pressansvarig för Lindéngruppen som äger Beckers. ”Beckers har avslutat all verksamhet i Ryssland och vi följer EU:s sanktioner och de regler som gäller.”

Leveranser före invasionen

Det är alltså Kommerskollegium som bedömer om Beckers uppfyller kraven för undantag. I princip är det så att pengar som tjänats före invasionen kan undantas.

”Ja, det skulle kunna vara godtagbart, att regelverk träder i kraft och drabbar ett bolag som väntar på betalning för redan levererade varor eller utförda tjänster, säger Michael Koch, enhetschef på Kommerskollegium enligt Sydsvenskan.

Pröva i domstol

Säkert är det inte, och Koch säger också att det krävs mer underlag och kompletterande information innan Kommerskollegium kan fatta beslut.

”När vi eventuellt får det här underlaget behöver vi också tid till att titta närmare på det”, säger Michael Koch.

ANNONS
ANNONS

Skulle det bli så att Beckers inte är nöjda med beslutet går det att ta det vidare till domstol.

Läs även: Cementas ägare vägrar lämna Ryssland [Dagens PS]

Läs även: Ikea säljer sina fabriker i Ryssland [Dagens PS]