De 500 bäst betalda i Sverige hade bonusfest och dubblerade sina bonusar och rörliga ersättningar i pandemin, enligt ny rapport. ”Jag tappade hakan”.

ANNONS

Så kommenterar Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi och en av forskarna bakom rapporten från Skatteverket.

Enligt den hade de bäst betalda i Sverige bonusfest i pandemin och dubblerade sina bonusar och ersättningar, däribland företagsledare med månadslöner på över 600 000 kronor.

De kunde lyfta bonusar i belöning – samtidigt som tiotusentals svenskar förlorade jobbet.

Skatteverkets granskning visar alltså att topparna fick dubbelt så höga bonusar och rörliga ersättningar för 2020 – när pandemin var som värst – jämfört med året före.

Pengarna satt på kontot i mars år

Ekot i Sveriges Radio berättar om rapporten, som även Dagens PS tagit del av och den visar att chefer i företag som kvitterade ut statligt krisstöd inte ökat sina bonusar under pandemin – undantag för den hårt kritiserade bonusyran i bland annat stödmottagaren AB Volvo då som vi tidigare berättat om och som resulterade i att vd Martin Lundstedt fick drygt 21 miljoner kronor i bonus för 2020.

”Beloppen var dock klart större i företagen som inte mottagit stöd; en rörlig ersättning kring 3,5 miljoner kr i jämförelse med 2,5 miljoner kr i företag som mottog stöd under 2020. Bland företag som har mottagit stöd ligger genomsnittsinkomsterna i den översta tiotusendelen för 2021 under motsvarande inkomster 2020, medan värdena för företag som inte har tagit emot stöd är betydligt högre 2021 än vad de var 2020”, skriver Skatteverket bland annat i rapporten, kan Dagens PS konstatera.

De företagschefer som rapporten tar upp och har åtnjutit kraftigt höjda bonusar i pandemin fick sina ”morötter” insatta på lönekontot i mars i år, framgår det vidare.

ANNONS
ANNONS

”Vi hade ju tänkt att det här skulle gå ned på grund av de svårigheter företagen fått. Vi blev mycket överraskade av det här”, säger Daniel Waldenström till SR.

Telekomjätten Ericssons vd Börje Ekholm kunde också glädjas åt ett bonuslyft, han fick till och med mest av börsens vd:ar för 2020.