Dagens PS har tidigare berättat om finansminister Magdalena Anderssons (S) bankskatt som fått Bankföreningen att varna för massuppsägningar i finanssektorn.

ANNONS

Oberoende av det här uppger en majoritet av 150 bankkontorschefer i landet i en ny undersökning – som gjorts på uppdrag av Almi Företagspartner – att de tror på en stark konjunktur under 2017.

Efter en förhållandevis lugn start på det nya året räknar bankcheferna med att konjunkturen börjar spira på allvar.

28 procent av bankcheferna kalkylerar med att konjunkturen stärks under första kvartalet och på längre sikt tror 54 procent, mer än hälften, att konjunkturen får ett uppsving under året, framgår det i ett pressmeddelande.

”Bankernas utlåning fortsätter att öka, det visar att företagen tror på en god utveckling och vågar investera. Även Almis utlåning har ökat kraftig. Under 2016 har vi haft en rekordhög utlåning. Framför allt till innovativa tillväxtföretag”, säger Carina Nordström, affärsområdeschef för Almis lån.

Fler nya företagskunder än tidigare uppger dock att det blivit svårare att få lån från bankerna – siffran har ökat från 12 till 17 procent.

”Almis lån är viktiga framför allt i tidiga skeden för nya företag. För många kan Almis kompletterande lån vara avgörande för att företaget ska kunna få kapital till en första utvecklingsfas. Särskilt för företag med nya innovativa idéer”, säger Carina Nordström.

Bankkontorens företagsutlåning går till största delen till små och medelstora företag. Nio av tio kontor uppger att mellan 80 och 100 procent av utlåningen går till företag med färre än 250 anställda.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Se upp! Här är världens farligaste banker [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Panik i storbanker – 10 miljarder ryker [Dagens PS] >