Sverige och Danmark motsätter sig EU-kommissionens planer på minimilöner. Både fack och näringslivär emot förslaget Men nu har EU-parlamentet röstat igenom förslaget.

ANNONS

EU-parlamentets arbetsmarknadsutskott valde på torsdagen att snarare skärpa än lätta på det förslag som har väckt oro för de nordiska lönesättningsmodellernas framtid, skriver TT.

Dagens PS har tidigare rapporterat om förslaget, som redan i december förra året diskuterades i arbetsmarknadsutskottet i riksdagen EU-kommisionens förslag. Samtliga ledamöter från höger till vänster var då kritiska.

LO skrev i ett uttalande att: ”Med lagstadgade minimilöner är risken stor också att arbetsgivarna skulle hänvisa till minimilönen och inte vilja betala ett öre mer.”

I juni när frågan åter aktualiserades skrev Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl att ”vi kommer aldrig att sluta kämpa för att stoppa det här”.

Kompromissförslag vann

Men i stället förhandlade EU-parlamentet fram ett kompromissförslag som innebär att EU fjärmar sig från den förhandlingsmodell som både Sverige och Danmark har i sin tradition. Det går ut på att EU ska sätta exakta nivåer för minimilöner på 60 procent av medianlönen och 50 procent av medellönen i respektive land.

Samtidigt vill kommissionen höja kravet på kollektivavtalens täckningsgrad från 70 procent till 90 procent. I annat fall ska länderna tvingas till åtgärder.

Det är det förslaget som har röstats igenom med 37 röster mot 10 och 7 nedlagda.

Ett förslag i utskottet som skulle gett länder som Sverige och Danmark möjlighet till undantag röstades ned med siffrorna 10 mot 39, trots en sista vädjan vid mötet från svenska ledamoten Heléne Fritzon (S), skriver TT (Svenska Dagbladet)

ANNONS
ANNONS

”Utskottet har valt att ställa sig bakom ett kompromissförslag, som innebär ytterligare en försämring jämfört med kommissionens förslag. Man har enats om att svenska löner ska sättas här i Bryssel. Det är ett direkt hot mot hur den svenska arbetsmarknaden fungerar och sätter löner, och ett hot mot svenska företag”, säger Abir Al-Sahlani, centerledamot i utskottet, till Dagens Industri.

Beslutet är ännu inte fattat, och just nu inväntar utskottet medlemsländernas behandling i ministerrådet.

Läs också:

Upprört när EU lanserar minimilöner [Dagens PS]
EU om svenskt system: Behöver ej minimilöner [Dagens PS]