Dagens PS

Apple värvar svenska ministern som rådgivare

Apple värvar svenska ministern som rådgivare
Karensnämnden ger vissa restriktioner för Ann Linde i hennes nya roll. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 15 feb. 2023Publicerad: 16 feb. 2023

Apple blir ny arbetsgivare för Sveriges förra utrikesminister. Ann Linde lämnar Socialdemokraterna och blir rådgivare för techjätten – men det blir inte utan restriktioner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Techjätten Apple värvar Ann Linde som rådgivare enligt politiksajten Altinget.

Apple har erbjudit den tidigare utrikesministern att sitta med i ett rådgivande organ, tillsammans med andra som har en bakgrund i politik, näringsliv och civilsamhälle, skriver Aftonbladet.

Anmälde till Karensnämnden

Linde anmälde erbjudandet till Karensnämnden, som är den nämnd som tar ställning till om eventuellt jäv finns och om tidigare statsråd bör få restriktioner efter att de lämnat politiken och tar uppdrag inom näringslivet.

Karensnämndens dom? Linde bör få restriktioner i sin nya roll som rådgivare till Apple.

Förbud för Linde i Apple-jobbet

”Restriktionen innebär ett förbud mot att i det anmälda uppdraget utnyttja och/eller förmedla information om sådana enskilda ärenden, processer och sakfrågor som Ann Linde har tillgodogjort sig som statsråd och som inte är tillgängliga för en bredare krets”, skriver Karensnämnden i sitt beslut enligt SVT Nyheter.

“Inte någon lobby-verksamhet”

Ann Linde själv säger att hon inte tycker att uppdraget för Apple innebär någon intressekonflikt eller jävsförhållande.

”Det aktuella rådgivande organet består av personer med bakgrund inom politik, civilsamhälle och näringsliv, och har till uppgift att bistå Apple Inc. med analyser och bedömningar av omvärldstrender”, skriver Linde i sin anmälan till Karensnämnden enligt Altinget.

“Det innebär inte någon lobby-verksamhet, och är inte ett styrelseuppdrag”, fortsätter Ann Linde.

Inga restriktioner för PM Nilsson

Karensnämnden har också fattat beslut när det gäller Ulf Kristerssons före detta statssekreterare PM Nilssons nya jobb på Timbro. Han slipper restriktioner.

”I detta fall bedömer Karensnämnden, som särskilt beaktar att PM Nilsson varit statssekreterare under en mycket kort tid, att den anmälda anställningen hos Timbro inte medför någon sådan risk som kan motivera en övergångsrestriktion”, skriver Karensnämnden i sitt beslut enligt SVT Nyheter.

“Karensnämnden beslutar därför att inte meddela någon sådan restriktion.”.

Läs även: “Musk vill vara kultledare” – Wozniak inte nådig 

Läs även: Statsministern såg inte brott och lögner som belastning 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS