DagensPS.se har tidigare skrivit om det krisande Eltel som sedan hösten vinstvarnat flertalet gånger och vars aktie rasat kraftigt de senaste månaderna. Nu kan Dagens Industri, som följt turerna i det börsbolaget, avslöja att ett 80-tal anställda och chefer lurades att köpa aktier strax före de första rasen.

ANNONS

Enligt Di kallade Eltel till möte med cheferna i augusti förra året i vilket ett nytt incitamentsprogram presenterades. Cheferna ska ha uppmanats att köpa aktier i bolaget.

”Ingenting sades om potentiella finansiella problem under tredje kvartalet /…/ I stället mer eller mindre beordrades man att köpa aktier och visa lojalitet mot företaget”, säger en av de anställda till tidningen.

Att företaget några månader senare kom med en första vinstvarning blev en kalldusch för många av de 70 chefer som hoppade på tåget. Men än värre skulle det visa sig bli. Di kan nu avslöja att de två högsta cheferna Axel Hjärne, då avgående vd, och nummer två i bolaget, Juha Luusua, hade dumpat sina stora innehav i aktien bara veckor efter mötet i augusti.

Ilskan är nu stor mot toppcheferna som lyckades ducka kursnedgångarna och som uppges ha tjänat tvåsiffriga miljonbelopp i bonus för att ha drivit igenom en börsnotering med lyckad prissättning.

”De aktier som Eltels chefer köpt i LTIP-programmet för 89 kronor styck var plötsligt bara värda en 50-lapp. Miljoner var och är borta”, konstaterar Di.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Svenskbolag i kris – ägare: ”Vad i h-vete” [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: ”Livshotande” kris i 100-årig bolagsgigant [DagensPS.se] >