Tillväxten överrumplar svenska företag, enligt Handelsbanken – företagen hinner inte anställa i samma takt som efterfrågan ökar, heter det.

ANNONS

”Tillväxten växlade upp under slutet av det andra kvartalet och BNP ökade med hela 2,5 procent på månadsbasis i juni”, skriver Handelsbanken i sitt veckobrev Makrosvepet och räknar med en ännu snabbare svensk BNP-tillväxt under årets tredje kvartal.

Det som talar för den här utvecklingen är att fler vaccinerar sig och att restriktionslättnaderna fortsätter, enligt SHB som pekar på flera data som signalerar att ekonomin befinner sig i ”en stark återhämtningsfas”.

”Konjunkturinstitutets Barometerindikator är på den högsta nivån som någonsin uppmätts och både hushåll och företag är mer optimistiska än vanligt om utvecklingen”, skriver Handelsbankens makroekonom Anders Bergvall i veckobrevet.

Slutsats: Företagen hinner inte med

Han noterar också att sysselsättningen ser ljusare ut, en märkbar förbättring skedde under andra kvartalet och sammantaget har takten i tillväxten överrumplat många svenska företag, särskilt inom tillverkningsindustrin och tjänstesektorn där bristen på arbetskraft ökar, skriver Handelsbanken.

”Vår tolkning av det är att företagen inte riktigt hinner med att anställa i samma takt som efterfrågan ökar, snarare än att det skulle vara ett tecken på en generell brist på arbetskraft på den svenska arbetsmarknaden”, heter det i Makrosvepet.

ANNONS
ANNONS

Läs mer här om vad banken tror om inflationen och reporäntan, och vad prognosen är för bostadspriserna framöver.

Läs även: Europa studsar tillbaka – tillväxt på 2 procent för kvartalet [Dagens PS]