I fjol, 2020, skulle Sverige ha Europas lägsta arbetslöshet, enligt Socialdemokraterna och Stefan Löfven men det blev “ett fiasko”, skriver Di i en analys och menar att handlingskraft saknas för att ordna jobben där de verkligen behövs.
Analys: Fiasko för Stefan Löfven – fatal miss med jobben
Mest läst i kategorin
Enligt Di-skribenten Henrik Mitelman kommer det löfte som statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna gav för drygt fem år sedan rejält på skam, då hette det, skriver han, att Sverige skulle ha Europas lägsta arbetslöshet, men det blev “ett fiasko” med att ordna fram jobben.
Sverige kan trots debaclet skatta sig lyckligt, menar han, som inte upplevt samma dramatiska ras i BNP som många andra Europaländer. Då hade situationen varit etter värre än den de facto redan är. I dag är det bara Spanien, Italien och Grekland som har en högre andel arbetslösa än Sverige, framgår det.
Sitter med armarna i kors
Enligt Mitelman är det få länder som är “sämre än Sverige på att skapa jobb, framför allt för de två miljoner invandrade svenskarna”.
Han slår fast att Sverige “står och faller med detta”.
Men trots att situationen, som Di:s skribent ser det, är alarmerande tas inga krafttag för att bryta utvecklingen, tvärt om görs inte ett dugg, menar han.
“Det är tragikomiskt att regeringen i stället för att göra något åt problemet väljer att lansera det som Socialdemokraterna för en månad sedan kallade den ‘största trygghetsreformen på svensk arbetsmarknad i modern tid’, allt för att de som har ett jobb – och som möter en god efterfrågan på sina tjänster – ska känna sig ännu tryggare och inlåsta.”
Sverige påminner i mångt och mycket om USA med marginaliserade grupper människor som står långt utanför arbetsmarknaden, konstaterar Mitelman i Dagens Industri.
Bara hälften så många är självförsörjande
I Sveriges fall är det svensksomalier som enligt en SCB-rapport, beställd av stiftelsen The Global Village, med stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse, som arbetsmarknadsinsatserna borde ha fokus på, heter det vidare i artikeln.
Hälften i denna grupp uppges förvärvsarbeta, trots att drygt sex av tio (62 procent) är under 25 år och att gruppen i sin helhet utgör 1 procent av befolkningen.
“38 procent i åldern 25–64 år är självförsörjande, att jämföra med 74 procent i hela befolkningen”, berättar Mitelman med hänvisning till undersökningen.
Henrik Mitelman kastar ut frågan varför det satsas på dem som redan har jobb och trygghet när landets “väl och ve står och faller med dem som inte har det”.
Läs mer: Så många unga i Sverige går utan jobb
Läs även: Stark framtidstro bland småföretag – letar rätt kompetens
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.