Dagens PS

Amerikanska konsumenter minskar inköpen – kedjorna sänker priserna

USA shopping
Konkurrensen om de amerikanska konsumenterna hårdnar framöver. (Foto: Target)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 29 aug. 2022Publicerad: 29 aug. 2022

Amerikanska konsumenter minskar redan på inköpen av varor som kläder och andra varor och kedjorna svarar med att sänka priserna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många kedjor i USA som Walmart och Nordstrom har redan sänkt sina vinstprognoser för resten av året, och jobbar nu hårt med att rensa sina lager på varor. Problemet för dem är att konsumenterna redan minskar på sina inköp av till exempel kläder och elektronik – för att istället ha råd till stigande el- och livsmedelspriser, skriver Wall Street Journal.

Som ett resultat förväntar sig branschen den långsammaste försäljningstillväxten mellan november och januari på flera år.

“Osäkerheten framöver är betydande”, uppgav Erik Nordström, vd för lyxvaruhuskedjan Nordstrom, under ett samtal med analytiker förra veckan.

Konkurrensen om konsumenter hårdnar

Samtidigt kommer konkurrensen om de amerikanska konsumenterna att hårdna framöver, där varor som fritidskläder redan är kraftigt rabatterade hos många återförsäljare.

Att priserna nu sänks är välkommet för konsumenter som Alex Victor, från Fort Lauderdale i Florida. Brandmannen har inte köpt nya kläder på länge utan har istället lagt lönen på allt högre bensin- och matkostnader.

“Mitt jobb är stabilt och min lön har inte förändrats, men det är nästan som om jag känner att jag har fått en lönesänkning på 20 procent med bensinpriser och inflation”, säger han.

Kommer spendera mindre

ANNONS

Han är inte ensam om att spendera mindre – konsumenter som har undersökts av PricewaterhouseCoopers uppger att de planerar att spendera mindre under den kommande perioden än för ett år sedan. Företaget förutspår att människor kommer spendera mindre på presenter och mer på måltider och festliga evenemang och ungefär samma summor på resor jämfört med förra året.

Vidare har Target uppgett att nettovinsten sjönk med 90 procent under det senaste kvartalet eftersom kedjan sålde ut sina överskottslager genom stora rabatter.

Läs även: Jerome Powell varnar för ”viss smärta”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS