I sitt årliga tal i Jackson Hole deklarerade Feds ordförande Jerome Powell att högre räntor sannolikt består och att det kan orsaka ”viss smärta”.

ANNONS

Det är CNBC som berättar att den amerikanska centralbanken Federal Reserves, Feds, ordförande Jerome Powell i sitt traditionsenliga tal från Jackson Hole i Wyoming förklarade att de högre räntorna sannolikt kommer att vara kvar under en tid.

Det finns, skriver CNBC, en del indikationer på att inflationen kan ha toppat. Men enligt Jerome Powell kommer Fed inte låta sig påverkas av vad som händer under en enskild månad eller två.

Den amerikanska inflationstakten är nära sin högsta nivå på mer än 40 år.

Centralbankens strategi för att bekämpa inflationen ligger fast och det kan enligt Fed-chefen orsaka ”viss smärta”.

Det finns i dagsläget inget utrymme för att pausa räntehöjningarna, deklarerade Powell.

”Det här är de olyckliga kostnaderna för att minska inflationen. Men ett misslyckande med att återställa prisstabiliteten skulle innebära mycket större smärta”, sade han bland annat enligt CNBC.

Efter Fed-toppens tal backade de amerikanska aktiemarknaden.

”I grund och botten säger Powell tydligt att just nu är det viktigare att bekämpa inflationen än att stödja tillväxten”, säger Jeffrey Roach, chefsekonom på LPL Financial, till CNBC.

”Prisstabilitet är Federal Reserves ansvar och fungerar som grunden för vår ekonomi. Utan prisstabilitet fungerar inte ekonomin för någon”, underströk Powell.

ANNONS
ANNONS

I september har Fed sitt nästa penningpolitiska möte och många bedömare utgår från att det kommer en tredje trippelhöjning av referensräntan på 75 punkter då.

Läs även: Fed fortsätter höja räntan – dämpar inflationen [Dagens PS]

Läs mer: BNP spås falla efter historisk Fed-höjning [Dagens PS]