Amazon lanserar en knähög, “patrullerande” robot för hemmabruk, Astro. Roboten kan skickas till olika delar av hemmet och är utrustad med en periskopkamera som filmar upp till ögonhöjd.

ANNONS

Roboten kan skickas till specifika ställen i användarens hem och följa efter en person där, skriver Financial Times.

Astro har utvecklats under fyra års tid och genomgått djupinlärning för att kunna lära sig hur den ska söka av olika delar av ett hem.

Den ska kunna användas i säkerhetssyfte, eller som assistent åt äldre och personer med funktionsnedsättning.

Astro styrs genom röstassistenten Alexa och ingår i Amazons satsningar på säkerhetslösningar i hemmet.

Förutom Astro finns där en smart drönare för inomhusbruk och en ”virtuell säkerhetsvakt” som fortfarande är under utveckling.

Tanken är bland annat att upptäcka inbrottstjuvar. Det kan också vara aktuellt att låta vårdpersonal få insyn i vårdtagares hem.

Astro är utrustad med en pekskärm som pryds av två ögon i seriefigurstil för att skapa närhet.

Integritetsdebatt väntar

Matthew Guariglia, analytiker på Electronic Frontier Foundation, tror att lanseringen kommer att väcka en debatt om integritet.

”Om någon vill ha en iPad på hjul som kan rulla omkring i hemmet kan ju det här var av intresse för dem. Men jag tror att konsumenter verkligen är medvetna om riskerna, mer nu än för några år sedan”, säger han till Financial Times.

ANNONS
ANNONS

Amazon har  försökt att komma åt integritetsriskerna med sin robot genom att göra vissa funktioner möjliga att stänga av. Dit hör en funktion för videosamtal som barn ska kunna använda och en korresponderande, väggmonterad skärm.

Astro ska också vara programmerad med att hålla sig borta från vissa zoner i hemmet.

Läs också:

Amazon rullar ut Prime-tjänsten i Sverige
Hemsjukvården får hjälp av läkemedelsrobotar