Allt fler kommuner inför läkemedelsrobotar hos patienter i hemsjukvården, vilket gör medicinhanteringen säkrare.

ANNONS

När medicinhanteringen i hemsjukvården sköts av läkemedelsrobotar blir den säkrare och patienterna blir mer självständiga, samtidigt kan vården fördela sina resurser på ett bättre sätt.

Evondos grundades i Finland 2007 av Mika Apell som tyckte att medicinhanteringen kunde göras säkrare genom att automatiseras. Nu levererar bolaget läkemedelsrobotar över hela Norden och deras robotar finns i mer än 200 kommuner, 60 av dessa kommuner finns i Sverige.

Två miljoner sparade arbetstimmar

Evondos läkemedelsrobotar har nu delat ut tio miljoner läkemedelsdoser. Varje besök av hemsjukvården för att dela ut medicin beräknas ta cirka 15 minuter, det betyder att de tio miljoner doser som läkemedelsrobotarna nu har delat ut, utan inblandning av personal, har sparat mer än två miljoner arbetstimmar.

”Våra läkemedelsrobotar har blivit en viktig del i digitaliseringen av sjukvården. Vi är stolta över vad vi åstadkommit och blir glada över all den positiva feedback vi får från både kunder och patienter. Dessutom minskar vi klimatpåverkan när vi drar ned på antalet bilresor, det här skapar positiva effekter på många plan, säger Evondos koncernchef Eetu Koski i ett pressmeddelande.

Han säger vidare att vi har en åldrande befolkning i Norden och att det kommer ge vården ett ökat behov av rekrytering, samt att Evondos hoppas kunna öka attraktionskraften för vårdyrken genom att göra jobbet mindre stressigt och mer meningsfullt.

200 000 läkemedelsdoser

I Umeå kommun har man arbetat med Evondos i hemsjukvården sedan år 2018 och läkemedelsrobotarna har hittills delat ut 200 000 läkemedelsdoser i kommunen.

ANNONS
ANNONS

”Vi implementerar digitala hjälpmedel för att kunna möta framtiden. Här i Västerbotten får vi betydligt fler äldre inom en snar framtid, samtidigt som vi inte blir fler arbetsföra inom vården. Det är ett glapp och det betyder att vi måste ändra arbetssätt, säger Mia Tegström, enhetschef inom hemsjukvården i Umeå kommun i pressmeddelandet.

Läs mer: Surgical Sciences förvärvar Simbionix för 2 650 miljoner [Dagens PS]