ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Bara fem aktier ligger bakom rusningen på S&P 500

Uppdaterad: 31 maj 2023Publicerad: 31 maj 2023
S&P 500
Nvidia är ett av fem bolag som står för 96 procent av S&P 500:s vinst i år (Foto: TT).

1000 miljarder-klubben med bara fem medlemmar inklusive Nvidia står för hela 96 procent av S&P 500:s vinst i år.

ANNONS
ANNONS

I går skapade Nvidia stora rubriker i affärspress då bolaget för första gången sprängde 1000-miljardersvallen på Wall Street, som Dagens PS rapporterade om.

Därmed blev företaget det nionde i den exklusiva klubben av börsbolag på Wall Street som har eller har haft ett börsvärde över 1 000 miljarder dollar.

Det skriver Fortune.

Nvidia – med konkurrenter som AMD och Intel – är bland annat ledande tillverkare av grafikprocessorer och moderkort till datorer, spel och AI-program.

Det är den starka efterfrågan på AI som fick bolaget att i sin kvartalsrapport, som presenterades förra veckan, höja försäljningsprognosen för kvartalet till 11 miljarder dollar.

Bara fem medlemmar i klubben

1000 miljarder-klubben innefattar just nu Apple, Microsoft, Googles moderbolag Alphabet och Amazon – och sedan i går alltså även Nvidia.

Klubbens medlemmar har alla ökat med över 30 procent i värde sedan årets början.

Apple och Microsoft har vardera ökat sitt respektive börsvärde med över 700 miljarder under de senaste fem månaderna, följt av Nvidia som ökat sitt börsvärde med 640 miljarder dollar, Alphabet med 460 miljarder dollar, och Amazon med 371 miljarder dollar.

Nvidia Nvidia sprängde på tisdagen 1 000-miljardersvallen i dollar på Wall Street (Foto: TT).

 

Tillsammans har de nuvarande medlemmarna i 1 000 miljarders-klubben alltså höjt sitt sammanlagda börsvärde med 2 870 miljarder dollar sedan början av 2023, det vill säga 31 255 miljarder svenska kronor.

ANNONS
ANNONS

Klubben slukar S&P 500

Men Nvidias snabba värderingsökning är inte bara guld och gröna skogar.

Värderingen symboliserar det överdimensionerade börsvärdet för alla klubbens medlemmar, vilket innebär att de fem bolagen slukar resten av S&P 500. 

Enligt Fortune är detta inte bra.

De redan dyra blir dyrare

Bolagens synkroniserade uppsving är den enda kraften som lyft indexet i år. Och eftersom lyftet har gjort företag som var dyra redan tidigare ännu dyrare, är det extremt osannolikt att de kan bära marknaderna framöver.

Med största sannolikhet kommer deras värderingar att backa – och det ultimata exemplet på att toppen är nådd för 1000 miljarders-klubben är Nvidias superskutt.

Vill du läsa mer om börsen, tech och AI? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Tech är tillbaka – femte veckan upp för Nasdaq

Läs mer: Tack Tech – utan techbolag inget börsrally

ANNONS
ANNONS
ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här