Vart fjärde företag kommer varsla eller permittera. Samtidigt kan det dröja till midsommar innan företagen får sina första utbetalningar. ”Kafka­processen på Till­växtverket måste stoppas”, säger Almegachefen.

ANNONS

Det går trögt med utbetalningarna från det förlängda permitteringsstödet. Det har fått Almega att se rött, som nu kräver ­att det gamla systemet för korttidsarbete förlängs.

”Om det nya systemet införs, är risken att företagen får sina första utbetalningar till valborg eller – ännu värre – till midsommar”, säger Andreas Åström, närings­politisk chef på Almega. till Di.

En av fyra säger upp

Svenskt Näringslivs företagarpanel presenterar nattsvarta siffror för företagen. Ett av fyra företag räknar med att säga upp eller permittera personal den närmaste tiden, samtidigt som nästan en tred­jedel av bolagen har finansie­rings­- eller likviditetspro­blem.

Den 15 februari träder för­längningen av stödet för kort­tidsarbete i kraft, men samtidigt måste Tillväxtverket bygga om sina it-system på grund av förändringarna i regelverket. Därför kan det dröja ytterligare minst fem till åtta veckor, efter att lagen är på plats – innan ansökan kan öppna.

Nya revisorsintyg

De nya regelverken innefattar bland annat revisorsintyg vid ansökningar för löne­summor över 400 000 kronor. Andreas Åström säger till Di att något måste ske nu.

”Kafka­processen på Till­växtverket måste stoppas. Att under brinnande kris ändra i regelverket är helt fel väg.”

Han tror samtidigt att den långsamma processen kan stå Sverige dyrt framöver.

”Den ökade byråkrati som nu införs med revisors­krav och nya it­-system riske­rar att kosta Sverige många arbetstillfällen”, säger Andreas Åström.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Nya miljardregn över företagen