Under pandemin blickar allt fler företag mot kontorshotell, eller coworking. Med många kontor som gapar tomma, sedan människor arbetar hemma, är kontorshotellen framtidens lösning.

ANNONS

Jobba hemma. Det är verkligheten för allt fler av oss. Många företag står dock kvar med dyra hyror för halvtomma kontor.

Men det kan snart bli ändring på det. Teknikbolaget Objektia driver förmedlingstjänsten Yta.se som hjälper företag att hitta nya lokaler.

”Redan före coronapandemin kunde i bland hälften av platserna vara lediga på ett kontor, eftersom säljare är ute på möten och folk är hemma sjuka, till exempel. Många företag har nu kommit till den insikten. Beläggningen är ofta relativt låg och man kan disponera sina ytor smartare. Kontoren kommer att bli mer av en mötesplats än en arbetsplats framöver”, säger Yta.se:s vd och medgrundare, Viktor Söderström, till Di Digital.

Blickar mot coworking

Han berättar om en trend där allt fler större företag – med mellan 50 och 100 anställda – får upp ögonen för coworking. Snittbeläggningen hos kontorshotellen är i dag ungefär 70 procent, enligt Viktor Söderströms bedömning.

”Det som driver företag att välja kontorshotell är att man minskar sina fasta kostnader. Flexibiliteten med korta uppsägningstider skapar ekonomisk frihet, kontrakten för fasta kontor löper minst tre år. Priserna inom coworking varierar i dag, men vi brukar tala om 5-10 000 kronor per arbetsplats,” säger han.

Samtidigt går hyrorna för permanenta kontor i Stockholm genom taket de senaste åren.

New York-priser

För de mest attraktiva lägena kan hyran ligga på runt 10 000 per kvadratmeter varje år, vilket för större företag kan innebära hundratals miljoner kronor i hyreskostnader – i nivå med New York-priser.

”Jag tror definitivt det finns en framtid för coworking som affärsmodell. Men det kan nog bli så att priserna måste höjas på sikt. I dag är det relativt enkelt att som kund få djupa rabatter, ofta mellan 25 till 50 procent, genom att höra sig för bland konkurrenterna”, säger Viktor Söderström.

Läs mer: Kommuner chockhöjer markhyrorna trots alternativ

ANNONS
ANNONS