Dagens PS

Aktieägare protesterar mot chefslöner i storföretagen

Aktieägare protesterar mot chefslöner i storföretagen
Coca-Cola fick förra året stöd av 94 procent för ersättningen till cheferna. I år rasade stödet till en knapp majoritet ja-röster, 50,5 procent. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 19 maj 2022Publicerad: 19 maj 2022

Nu använder aktieägare i storföretag sin röst för att protestera mot chefslönerna. Bland annat JPMorgan, Intel och Coca-Cola har presenterat planer för ersättningar till cheferna som inte fallit i god jord.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När aktieägare röstar nej till chefslöner är det en anledning till oro. Historiskt sett brukar företagen få ja-röster från över 90 procent av investerarna. Bolagsstyrnings-analytiker anser att mindre än 70 procents stöd är tecken på stort missnöje.

Nej med bred marginal

Nu rapporterar Wall Street Journal att mer än två dussin stora amerikanska företag har slagits på fingrarna av investerarna. Aktieägarna har i vissa fall med bred marginal sagt nej, en del för andra året i rad.

Coca-Colas plan för direktörernas ersättning godkändes knappt, med 50,5 procent av rösterna. Det är en ordentlig nedgång jämfört med förra året. Då stödde 94 procent av aktieinnehavarna chefslönerna.

Aktieägare protesterar mot bonus

Bland JPMorgans aktieägare röstade bara 31 procent för betalningsplanerna. Investerarna protesterade mot den bonus på 50 miljoner dollar (drygt 499 miljoner kronor) som vd James Dimon skulle få.

Sammanlagt får vd Jamie Dimon enligt JPMorgans förslag en ersättning på 84,4 miljoner dollar (drygt 842 kronor) för 2021. JPMorgans ledning säger att bonusen är för att visa att Dimon blir kvar i företaget i flera år till, skriver WSJ.

Bara rådgivande röster

ANNONS
Aktieägare protesterar mot chefslöner i storföretagen

JPMorgans vd James Dimons ersättning för 2021 blir 84,4 miljoner dollar. (Foto: TT)

Det som kallas “say on pay”-röster är obligatoriskt för stora börsnoterade företag sedan 2011. Rösterna är rådgivande, men de flesta bolagsstyrelser lyssnar när stora investerare protesterar.

För Intel är det andra året i rad som ersättningen till företagsledarna får svagt stöd hos aktieägarna. Just över en tredjedel röstade ja i år, och förra året var siffran 38 procent.

Intels vd Pat Gelsinger kom till företaget i februari 2021. Företaget ger honom ersättning med 178,6 miljoner dollar (drygt 1,7 miljarder) för året. uppger WSJ. En stor del av det var i aktier och optioner, och hänger på att aktien ökar i värde.

Läs även: Chefer får obegränsade semesterdagar – medarbetare 15 

Läs även: Banktoppen: Ekonomin kommer att kollidera 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS