Dagens PS

Chefer får obegränsade semesterdagar – medarbetare 15

David Solomon, styrelseordförande och vd för Goldman Sachs, kan liksom övriga chefer på investmentbanken, se fram emot ett obegränsat antal semesterdagar, medan hans underordnade medarbetare kan se fram emot 15
David Solomon, styrelseordförande och vd för Goldman Sachs, kan liksom övriga chefer på investmentbanken, se fram emot ett obegränsat antal semesterdagar, medan hans underordnade medarbetare kan se fram emot 15. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 maj 2022Publicerad: 16 maj 2022

Wall Street-jätten Goldman Sachs ska låta sina seniora medarbetare få ett obegränsat antal semesterdagar, det flexibla semestersystemet trädde i kraft den 1 maj.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt ett PM som läckt och som Business Insider har sett, trädde den 1 maj ett system med flexibel semester i kraft för ledande personal på investmentbanken Goldman Sachs, systemet innebär att bankens seniora medarbetare kan ta ledigt vid behov utan fast rätt till semesterdagar.

Nästa år planar Goldman Sachs även att införa 15 dagars semester som minsta antal semesterdagar för alla anställda, men minst en veckas sammanhängande ledighet under året.

Text i PM:et

“Som företag är vi fast beslutna att ge våra medarbetare olika förmåner och erbjudanden för att stödja välbefinnande och motståndskraft”, stod det i PM:et, skriver Insider.

“När vi fortsätter att ta hand om våra medarbetare i varje skede av deras karriärer och fokuserar på erfarenheterna från våra partners och verkställande direktörer, är vi glada att kunna meddela förbättringar och förändringar i vårt globala semesterprogram som är utformat för att ytterligare stödja ledighet för vila och omladdning”, stod det i PM:et, skriver Insider.

Behöver locka till sig talanger

Även andra finanskoncerner har fattat liknande beslut för att locka till sig och behålla talanger på en allt svårare arbetsmarknad. Exempelvis ska PwC stänga sina kontor två veckor om året för att medarbetarna ska kunna ladda om och McKinsey och Boston Consulting Group utökar förmåner.

I en intern undersökning som gjordes förra året beskrev juniora medarbetare vid Goldman Sachs, som tjänar mer än 120 000 dollar, nästan 1 208 440 kronor, omänskliga arbetsförhållanden med arbetsveckor på 100 timmar. Den nya semesterpolicyn kan delvis kompensera för de mycket långa arbetsdagarna, men under de senaste veckorna har Goldman Sachs tagit bort förmåner som infördes under pandemin, exempelvis fri tillgång till företagets gym.

I Sverige fisk alla löntagare rätt till fem veckors semester, alltså 25 semesterdagar, år 1978.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Amerikansk recession nära: “risken mycket, mycket hög”

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS