Airbnb lägger ner sin verksamhet i Kina på grund av landets utdragna lockdowns. Bolaget fokuserar istället på den utgående kinesiska turismen.

ANNONS

Det San Francisco-baserade företaget dumpar alltså Airbnb med start i sommar, och kommer inte erbjuda hyresbostäder eller anordna erfarenheter, enligt en källa.

Fokuserar på den utgående kinesiska turismen

Bolaget kommer dock ha kvar ett kontor i Peking som ska fokusera på den utgående kinesiska turismen – som förväntas öka när restriktionerna så småningom hävs, skriver Bloomberg. 

Det handlar främst om resor i Asien och Stillahavsområdet.

Airbnb startade sin kinesiska verksamhet 2016 men pandemin har bara ökat svårigheterna att arbeta inom landet, uppger källan. Eftersom uthyrning i Kina enbart utgör 1 procent av Airbnbs intäkter ser företaget större möjligheter i utgående turism.

”Kina är i första hand en utgående verksamhet”, uppgav Airbnbs vd Brian Chesky tidigare i månaden där han menar att många som kommer till Kina reser vidare runt om i Asien.

Han tror vidare att Asien som region kommer återhämta sig från pandemin nästa år.

Många problem i Kina

Lockdowns har dock inte varit det enda problemet med att ha sin verksamhet i Kina. Airbnb tvingades till exempel att svara på förfrågningar från statliga myndigheter om att dela information om användare på plattformen. Kinas politik gentemot utländska direktinvesteringar är ytterligare ett orosmoln.

ANNONS
ANNONS

Företaget har vidare uppgett att ”alla långvariga försämringar av de bilaterala förbindelserna mellan USA och Kina eller en eskalering av den geopolitiska risken i Kina kan påverka” verksamheten negativt.

Bokningarna skjuter i höjden

I övrigt går det som tåget för Airbnb som såg sina intäkter stiga med 70 procent under det första kvartalet, jämfört med samma period i fjol. 2022 ser ut att bli året då världen åter reser igen. För första kvartalet rapporterade Airbnb över 102 miljoner bokade nätter och upplevelser, vilket även slog bokningarna före pandemin.

Läs även: Airbnb ökar vinsten med 280 procent [Dagens PS]