Dagens PS

AI visar: Potatis ett verktyg för stora stölder

Potatis har blivit ett verktyg för tjuvar, visar en ny AI-undersökning. (Foto: TT och Easyflow)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 01 mars 2024Publicerad: 01 mars 2024

De ökande stölderna genom självscanningsmaskiner har varit en het potatis – nu kan AI visa att just potatis ofta används som verktyg för stölderna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det lituaiska AI-bolaget Easyflow har gjort en studie kring stölder med självscanningsautomater i olika butiker runt om Europa, där de hittade en hel del intressanta saker.

“Vi samlade in och analyserade data från 27 butiker och avslöjade 32 107 stöldförsök bland över 2 miljoner skannade föremål. Dessa data kommer från 162 AI-drivna självutcheckningsstationer”, skriver Vejūnė Krašinskienė, COO på Easyflow i ett mejl till Dagens PS.

Handlar dyrt – scannar billigt

Studien visar att bananer var det mest köpta föremålet i självscanningsautomaterna, följt av gurkor. Men när det gäller stölder är det en annan vara från frukt- och grönt-avdelningen som dominerar.

En av de vanligaste stöldmetoderna visade sig vara att handla dyra saker men i automaten scanna in dem som något betydligt billigare, vilket Easyflows AI-teknologi kan upptäcka.

Videoanalystekniken använder kameror vid självutcheckningsstationer för att känna igen skannade föremål som sedan jämförs med vad maskinen visar på shoppinglistan.

Det visar sig att den vanligaste bluffmetoden är att scanna in varor som potatis, vilket AI:n upptäckt i 2 220 fall. Bananer, gurkor, mandariner, morötter och lök är också varor som används i samma syfte.

“Potatisbedrägeriet är en okonventionell metod där människor avsiktligen märker dyra föremål som potatis för att betala ett lägre pris och därigenom spara pengar, säger Vejūnė Krašinskienė på Easyflow.

ANNONS

Villkoren har blivit tuffare i matbutikerna

Branschorganisationen Svensk Handel har tidigare varnat för att stölderna genom självscanningsapparater ökar kraftigt, vilket Dagens PS rapporterat om.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys den senaste tiden, rapporterar Sveriges Radio. Det innebär bland annat att kunder som någon gång visat sig göra fel blir kontrollerade oftare framöver.

Läs även: Larmet: Priserna stiger – stölderna i självscanningen ökar (Dagens PS)

Läs även: Branschspecial: Transport och logistik – här är bolagen (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS