Bara under förra veckan blev 13 200 utan jobb – men trycket i varselvågen minskar, enligt Arbetsförmedlingen.

ANNONS

I dag var det dags igen för Arbetsförmedlingen att redovisa veckostatistiken över varsel i Sverige. Enligt siffrorna skrev 13 190 personer in sig som arbetslösa förra veckan, mellan den 13 och 19 april, och det innebär att totalt 409 257 personer var inskrivna som arbetslösa.

Samtidigt framgår det att 95 445 personer blivit arbetslösa sedan 1 mars.

”Effekterna av inbromsningen på arbetsmarknaden är tydlig med ett stort antal personer som blir uppsagda och arbetslösa”, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Arbetslösheten uppe i 8 procent

Arbetslösheten uppgår nu till 8 procent och ökar i snabbt takt.

Men enligt Arbetsförmedlingen minskade antalet varsel förra veckan trots att 13 200 nya arbetslösa tillkom. När det gäller varsel var det, enligt siffrorna, 4 001 personer som blev varslade under veckan som gick.

”Det är en påtaglig dämpning i antalet varsel vilket kan bero på att Tillväxtverket börjat bevilja stöd för korttidsarbete”, säger Annika Sundén.

Om utvecklingen fortsätter räknar hon med att arbetslösheten kan komma att toppa i sommar, vilket enligt nyhetsbyrån TT ”skulle innebära ytterligare 100 000 till över en halv miljon arbetslösa”.

ANNONS
ANNONS

Fortfarande är det hotell- och restaurangbranschen, resor och transport som är hårdast drabbat av varsel och uppsägningar medan det inte har spridit sig i samma stora omfattning än till industrin.

Vård och omsorg men även gröna näringar har behov av personal, och digitaliseringen spelar en viktig roll, framgår det vidare.

”Krisen kommer att påskynda strukturomvandlingen. Rådet till de som blir arbetslösa är att söka de jobb som finns och att uppdatera sin kompetens för att vara redo att ta de jobb som kommer när krisen är över”, säger Annika Sundén.