Dagens PS

6000 ingenjörer kan saknas till innovationsföretag

robot
Ingenjörer, arkitekter och annan personal behövs bland svenska innovationsföretag. (Bild: PIxabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 09 feb. 2022Publicerad: 09 feb. 2022

65 procent av medlemmarna i Innovationsföretagen vill nyanställa det närmaste halvåret, mot 59 procent förra året. Det gäller särskilt ingenjörer. Nu är branschen bekymrad över att kompetensbristen kan hämma företagens möjligheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Annonserna efter kompetent personal till olika sorters innovationsföretag slog rekord förra veckan hos Arbetsförmedlingen, då 52 000 annonserade. Det är bland annat ingenjörer och arkitekter det råder brist på, enligt Sveriges Radio.

I en enkät med 150 medlemsföretag och sammanlagt 11 000 anställda har alltså Innovationsföretagen upptäckt att 65 procent vill anställa det närmaste halvåret.

Innovationsföretagen menar att bristen på personal med rätt kompetens kan ha en negativ inverkan på företagens tillväxt.

Kvalificerade ingenjörer största bristvaran

”Våra företag är ju duktiga på att hitta vägar ut ur alla möjliga problem men det är klart att det finns en oro och en risk att det här hämmar utveckling och tillväxt i vår sektor och det är allvarligt”, säger Innovationsföretagens förbundsdirektör Magnus Höj till Sveriges Radio.

Han berättar att svaren i deras enkäter antyder att 6000 helt nya tjänster kan behövas, men det är stora problem att hitta dessa personer.

Kvalificerade ingenjörer för konsultjobb i industrin är en av de stora grupper där rätt personal saknas.

”Vi ser at de som jobbar i industrin med teknikutveckling, techföretag av olika slag, har extra stora bekymmer. Det handlar ju om en industriell omställning mot hållbarhet och elektrifiering”, säger Magnus Höj till Sveriges Radio.

ANNONS

Läs också:

Techbolagen som klarar krisen – tre tecken
Därför blir Sverige snuvat på IT-tlanger

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS