När andra länder erbjuder fyra-fem gånger högre löner är det kanske inte så konstigt att Sverige går miste om sina egna it-talanger.

ANNONS

I Schweiz värderas it-talanger högre än i Sverige och där tjänar en vanlig programmerare på ett av de större techbolagen omkring 250 000-300 000 kronor i månaden, fördelat på lön, bonus och aktier, berättar en svensk programmerare som jobbar i Zürich i Svenska Dagbladet, som uppger att utvecklare och it-tekniker i Sverige samtidigt har en snittlön per månad på 40 000-50 000 kronor.

Tidningen berättar att amerikanska bjässar som Microsoft, Google, Facebook och Apple slagit ner pålarna i Zürich och erbjuder nästan lika höga löner som i Silicon Valley.

Tufft för svenska företag

”Hela världen söker programmerare, det blir väldigt svårt för svenska företag som erbjuder så mycket lägre löner”, säger den svenska programmeraren, Daniel som han heter, till SvD.

Techsektorn slår från sida larm om i ett pressmeddelande att branschen räknar med ett underskott på 70 000 personer år 2024, om bara ett par år alltså, och störst är bristen på mjukvaru- och systemutvecklare, projektledare och it-arkitekter.

Redan 2017 varnade techbranschen för den akuta kompetensbristen.

ANNONS
ANNONS

Skriker efter kompetens

”I tider av hög arbetslöshet – och då behovet av digitala tjänster och produkter är enormt – har vi alltså en sektor som skriker efter kompetens. Detta är något som regeringen måste hörsamma. Idag tackar företag inom techsektorn nej till uppdrag då de saknar tillräckligt många medarbetare med rätt kompetens. Många jobbtillfällen går därmed också förlorade”, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör IT&Telekomföretagen.

Läs mer: Kompetensbristen hotar bolagens tillväxt [Dagens PS]