Ny statistik skvallrar om att ökningen av konkurserna i Sverige nu är alarmerande hög – siffran är den högsta på mer än ett decennium.

ANNONS

Enligt kreditupplysningsföretaget Syna gick 595 företag i Sverige i konkurs i januari.

Det är en ökning med hela 49 procent jämfört med samma månad i fjol.

”Utvecklingen är bekymmersam”, säger Karl Stjerna, vd för Syna och konstaterar att många företag nu kämpar för sin överlevnad i allt tuffare affärsklimat.

Ingen bransch är immun i krisen

Mest utsatt är restaurangbranschen och byggsektorn, men även handeln har det kämpigt efter julhandeln som blev en besvikelse.

Karl Stjerna anser också att ingen bransch är undantagen i det ekonomiskt kärvare läget där hushållens konsumtionskraft minskat kraftigt i kölvattnet av inflationen som lett till kännbara prisökningar på exempelvis mat och el.

”En annan förklaring är försvagningen av den svenska kronan, en nedgång med runt 10 procent, som gjort
att importerade varor ökat kraftigt i pris”, säger Karl Stjerna i en kommentar och fortsätter:

Tror på ytterligare ökning av konkurserna

”Höjda räntor är en tredje faktor som nu fått ett genomslag, både bland privatpersoner och företag med lån. Dessutom påverkar det oroliga politiska läget och krig i vårt närområde negativt.”

Uppskov med momsbetalningar och företagsstöd har tidigare hjälpt företag från att gå i konkurs, men nu har verkligheten hunnit i kapp dessa företag och Syna bedömer att konkurserna kommer fortsätta i stor utsträckning de närmaste månaderna.

Creditsafe: Tre av fem företag i konkurs är i byggbranschen

Enligt kreditupplysningsföretaget UC är konkursökningen i januari 47 procent, jämfört med för ett år sedan.

ANNONS
ANNONS

UC:s statistik visar att 622 svenska företag gick i konkurs i januari i år, den högsta siffran på mer än ett decennium.

UC pekar särskilt på att sättningen på bostadsmarknaden drabbat byggföretag, rapporterar Bloomberg som även uppger att företaget Creditsafe konstaterar att tre av de fem största företagen som gick i konkurs i januari var bolag i byggbranschen.

Läs mer: Varslen eskalerar i Sverige och slår brett [Dagens PS]