Det har inte skrivits mycket om 24-åringen från Sandviken som i det tysta blivit spelmiljardär. Så här gick det till.

ANNONS

Dina Pengar i Expressen berättar med hänvisning till sajten PocketGamer.biz om Erik Eriksson, 24, hemlig spelmiljardär från den lilla orten Sandviken i Gästrikland och som plockade ut 762 miljoner kronor i utdelning innan han sålde sitt bolag till Embracer Group i fjol.

Egentligen framstår den unge mannen mest som ”gåtfull”, heter det, men han är bland annat pappa till det populära dataspelet ”Welcome to Bloxburg” på spel- och utvecklarplattformen Roblox.

Det skapade han under pseudonymen Coeptus, framgår det.

Började experimentera med egna spel

”Efter ungefär ett år av att bara spela började jag experimentera med att skapa mina egna spel. De första var väldigt grundläggande och bestod främst av förbyggda modeller som bilar, hus och träd som du enkelt kunde lägga till ditt spel”, förklarar Erik Eriksson på PocketGamer.biz.

Gensvaret blev enormt på sociala medier, liksom på Youtube.

ANNONS
ANNONS

”När antalet spelare ökade under den första månaden började jag tjäna lite pengar. Det har sedan fortsatt att växa tillsammans med antalet spelare”, har 24-åringen berättat.

Han är själv överraskad att spelet gått så bra, men säger samtidigt att han ödmjukt tacksam för det och att det underlättat för hans kommande universitetsstudier.

Han har tidigare fått Clas Åke Hedström-stipendiet på 50 000 kronor, det fick han i samband med skolavslutningen på industritekniska programmet på Göranssonska Skolan i Sandviken.

Den unge spelmiljardären startade företag som köptes upp av Embracer

För fem år sedan drog han i gång enmansföretaget Uplex AB som senare bytte namn till Shortcake och där hans mamma och pappa satt i styrelsen.

Omsättningen var imponerande nära på 100 miljoner kronor redan 2018 och 172 miljoner året därpå.

Sedan har det bara rasslat vidare.

ANNONS
ANNONS

”Och av Shortcakes senaste årsredovisning framgår det att han nu plockat ut resterande 312 066 000 kronor ur spelbolaget”, skriver Expressen.

Svenska börsjätten Embracer med ett marknadsvärde på mer än 62 miljarder har i dag köpt upp Sandvikenpojkens bolag, som nu heter Coffeee Stain Gbg AB.

Läs mer: Svensk gaming i topp – över hälften av alla spelar [Dagens PS]