Hälften av svenskarna roar sig med gaming regelbundet, dvs. data-, mobil- eller TV-spel. Det är en makalöst hög siffra. Och det placerar Sverige på femte plats i världen av andelen gamers (engelska uttrycket) relativt befolkningsstorleken.

ANNONS

Pallplatserna i mätningen besätts av Japan, Storbritannien och Sydkorea. Allt enligt den färska analysen Statista Digital Market Outlook.

Tappat bredbandsranking

Spelandet har ökat i Sverige sedan 2017 men trots det har Sverige tappat två placeringar i rankingen jämfört med för fem år sedan.

En av anledningarna kan vara att Sverige har halkat efter i utbyggnaden av 5G. 2017 levde Sverige högt på att den fasta bredbandsutbyggnaden var i världstoppen.

Nu har de andra länderna kommit ifatt och delvis förbi om man inkluderar mobilt bredband.

Gaming i världsklass
Källa: Statista Digital Market Outlook

64 procent av svenskarna roar sig med gaming 2027

Men enligt rapportens prognos kommer Sverige repa sig under de närmaste fem åren och hoppa upp en placering.

Då tror Statista Digital Market Outlook att hela 64 procent av svenskarna gamar regelbundet. Topptrion är densamma men nu med Storbritannien som ny etta.

Gaming är fyra gånger större än film – och musikindustrin

Gamingindustrin är numera välrepresenterad på Stockholmsbörsen med Embracer, Stillfront och Paradox i täten. Och det har med tiden blivit en jättebranch i alla avseenden.

ANNONS
ANNONS

Omsättningen för den globala gamingindustrin är nu överlägset störst i hela medievärlden och beräknas i år uppgå till hela 2 000 miljarder kronor.

Det är fyrfaldigt mer än för film- och musikindustrin tillsammans.

Relaterade artiklar:

Håll ut – börsen har klarat kriser förr. Dagens PS