Elbilsbolaget Nevs säger upp 225 anställda i Trollhättan. Nu blir ungefär hälften kvar av den tidigare personalstyrkan. Nevs kommer nu att rikta in sig på självkörande bilar.

ANNONS

Beskedet kommer efter att Nevs varslade 300 ur personalstyrkan i augusti. Av de 225 som blir uppsagda är 150 tjänstemän och 75 arbetar inom Metalls avtalsområde. Runt 55 personer har sagt upp sig själva, skriver Göteborgs-Posten.

Parterna har kommit överens i fackliga förhandlingar, vilket slutade mycket nära det antal uppsagda som Nevs från början ville åstadkomma. Vd:n Stefan Tilk säger till tidningen Ttela att förhandlingarna har varit proffsigt skötta.

”Förhandlingar är alltid ett givande och tagande men vi har hållit den tidsplan vi satt upp och det har varit proffsigt skött från de fackliga företrädarna.”

Bakgrunden till uppsägningarna är den kinesiska ägaren Evergrandes ekonomiska kris, men också att Nevs har svårt att hävda sig på marknaden, både när det gäller vanliga fordon och elbilar. Det har fått ledningen att helt rikta in sig på självkörande elfordon och leta efter en ny ägare.

Företaget har gått igenom olika faser sedan det bildades ur spillrorna av Saab 2012. Man tillägnade sig rättigheterna till Saabs gamla bilmodeller och producerade en del av dem innan man började rikta in sig på elfordon. Sedan 2017 har man tillåtelse att producera elbilar i Kina. Det är fortfarande det krisdrabbade kinesiska företaget Evergrande Group som äger biltillverkaren. Evergrande har dock meddelat att koncernen nu kommer att rikta sina resurser mot elbilstillverkning snarare än fastighetssektorn, där de tidigare haft sitt fokus.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Optimism å Nevs trots ägarkris [Dagens PS]
Idag säljs Saabfabriken ut – robot för 100 kronor [Dagens PS]